Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2013 m. birželio 4 d., antradienis

Vasara: vynuoginės sraigės su česnakiniu prieskonių sviestu

Delikatesas, kurio, jau paruošto, galima nusipirkti prekybos centruose, arba paragauti vyninėse, prancūzišką maistą ruošiančiuose restoranuose.
Patiems pasigaminti - iššūkis, reikalaujantis kantrybės ir šaltakraujiškumo.
Kas tai? Gal jau atspėjote? Ne?
Nekankinsiu Jūsų ir išduosiu paslaptį. Tai - vynuoginės sraigės.


Tos pačios, kurių karštą vasaros dieną nepamatysite - slepiasi kuo nuošalesnėse vietose, kur nepasiekia saulės spinduliai.
O štai lietui nulijus, vakarais, arba anksti ryte, kuomet žolynai rasoti po nakties, sraigės išlenda "į viešumą" pasimaitinti, pramaikštinti raumenukų :)
Sraigės renkamos nuo gegužės 1d iki liepos 1d. Vėliau prasideda poravimosi sezonas ir dėl jų kūneliuose vykstančių cheminių pokyčių  maistui nėra tinkamos.
Kaime, kuriame atostogaujame, šių gražuolių apstu, tačiau iki šiol taip ir neatėjo nei noras nei drąsa prisirinkti ir paruošus pagaminti paragavimui.
Visi "sraiginiai" reikalai prasidėjo nuo pavasarinės kelionės į Maroką ir pažinties su vietine sraigių sriuba.
Visi ją labai mėgsta (negaliu pasakyti, ar dėl to, kad skanu, ar dėl to, kad pigu :)).Paragavus man visai nepatiko, nes nebuvo jokio kito skonio, kaip tik žemės ir samanų...
Potyriaį manęs nenudžiugino ir atsirado mintis, kad sraigių aš daugiau niekada nebevalgysiu...
Bet, posakis"niekada nesakyk niekada", visada pasitvirtina. Negatyvūs potyriai verčia bandyti dar kartą ragauti, tik jau kitaip paruoštas gėrybes.
Pradžia buvo tokia, kad po lietaus prisirinkom vynuoginių sraigių. Prisirinkti, aišku, nepakanka, reikia informacijos, kaip jas apdoroti, kad būtų galima ruošti toliau.
Informacija internete labai įvairi, siūlanti skirtingus būdus, kaip laikyti surinktas sraiges, kad jos išsituštintų.
Vieni šaltiniai siūlo jas:
sudėti į dėžutę, pribertą miltų
sudėti į dėžutę, pridėtą skintų dilgėlių ir pribertą manų kruopų
Užberti druska ir smulkintais dilgėlių lapais
Sraigės drėgnos ir gličios, tai šliaužiodamos miltuose jais apsivelia ir jau po 3 parų apsivėlusios miltais, tampa negyvais košės gabalais.
Nepasiteisina šie patarimai.
Išbandžiau ir drąsiai sakau, kad surinktas vynuogines sraiges geriausia dėti į popierinę dėžę, šonuose aštriu daiktu padarykite smulkias skylutes, kad į vidų patektų oro (kitaip sraigės uždus), dvigubai didesnę, nei yra sraigių ir 3paras laikykite tamsioje, vėsioje vietoje, kasdien sraiges lengvai apipurkškite vandeniu. Trūkstant drėgmės, jos būna vienoje vietoje, nešliaužioja, tai ir jų žarnynas nesivalo.
Druskos neberkite, kančia tik joms.
Po 3 parų sraiges kruopščiai nuplaukite šaltu vandeniu.
Užvirinkite puode vandenį, į kurį įmeskite keletą juodųjų pipirų ir lauro lapelių. Vandens irgi turi būti dvigubai daugiau, nei sraigių.
Į verdantį vandenį dėkite po vieną sraigę, kol sudėsite visas. Virkite 5 - 10 minučių.
Praėjus virimo laikui, vandenį nupilkite, užpilkite švariu šaltu vandeniu ir palikite, kol sraigės atvės.
Ir dabar jau prasideda "linksmoji" dalis. 
Nupilame vandenį ir kiekvieną sraigę mediniu pagaliuku ištraukiame iš kiautelio. Traukite lėtai, truputį pasukant. Peiliu nupjaukite žarnyną tiek, kad liktų tik sraigės kojelė.
Taip apdorokite visas sraiges. Jei gaminsite pagal šį receptą, naudokite tik tuos kiautukus, iš kurių visiškai viską ištraukėte, nes būna, kad ne iš visų kiautukų gerai išsitraukia viskas, kas privalėtų.
Tuščius kiautukus užpilkite vandeniu, kad apsemtų ir įberkite 2 V Š sodos. Pavirkite 30 min. Dezinfekuosis.
Nuplaukite ir apdžiovinkite.
Iš kiautukų ištrauktas ir nuo žarnyno atskirtas sraigių kojeles nuplaukite po šaltu vandeniu kiekvieną atskirai, kad nusiplautų gleivės.

Reikės:

butelio sauso / pusiau sauso baltojo vyno
nedidelio saliero gumbo
saujos petražlių šakelių
turimų paruoštų sraigių
užtepui
sviesto (pagal turimų sraigių kiekį)
krapų
petražolių
baziliko
3 skiltelių česnako
druskos

Gaminimas:

Paruoštas sraiges dėkite į puodą, užpilkite baltu vynu, sudėkite nuluptą ir gabalais supjaustytą salierą, petražoles.
Ant nedidelės ugnies virkite 1val.
Ataušinkite. 
Išimkite sraiges, lengvai paskaninkite druska. Druską naudokite tik virimo pabaigoje arba jau baigus virti, nes kitaip sraigių mėsa bus kieta, it guminė.
Turimus žalumynus susmulkinkite kuo smulkiau, išspauskite česnaką ir viską sumaišykite su kambario temperatūros sviestu, kol pasidarys vientisa masė. Įberkite tiek druskos, kad sviesto masė būtų lengvai sūroka.
Imkite po vieną sraigės kojelę, dėkite atgal į kiautuką ir užtepkite paruošta sviesto mase.


Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
Jau paruoštas sraiges dėkite į karščiui atsparų indą, pakepkite 5 minutes, kol sviestas išsilydys.
Valgykite su prancūzišku batonu, užsigeriant vynu :)




Skanaus :)
Ačiū Laurai už patarimus ir informaciją



11 komentarų:

  1. Seilė iki kelių:) Einu atirpdyti savo šaldytų sraigių ir su vynu mėgausiuosi:) Nes jau taip suerzinai mano visus poskonių daviklius, kad uch:) O Laura šaunuolė, tokią knygą sukūrė:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nors kantrybės turiu, pasiryžčiau tik paragavusi :) Bet atrodo tai puikiai, tikrai sveikintinas darbas :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ar tikrai gerai yra dėti gyvas sraiges į verdantį vandenį?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Martynai, o kokias, jei ne gyvas, gerai tada dėti? Nelaikykite jų bado dietoj, kol numirs...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Merginos, aš ir vėl trauksiu į kaimą sraigiauti :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. gamyba skamba šiurpiai, neslėpsiu. bet paragaučiau mielai :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Žinau, kad skanu, bet negaminčiau niekad - kažkaip gaila gyvą padarą...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Indre, visi mes valgom kažką, kas kadaise buvo gyva :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Labai gardus užkandis yra Burgundiškai ruoštos sraigės: su česnakais, petražolėmis, natūraliu sviestu. Galima paprastai užsisakyti internetu afrikinissamas lt Užsukite, pasidomėkite, užsisakykite!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Arnai, kam man užsisakinėti, jei aš pati galiu pasigaminti :)

    AtsakytiPanaikinti