Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2012 m. gruodžio 6 d., ketvirtadienis

Čeburekai su aviena

 
Dar vienas be galo skanus prisiminimas iš spalvingų vaikystės horizontų.
Namuose man tokių niekas nekepdavo (ir net nežinau, kodėl), bet iš Pakruojo atvažiavus į Vilnių ar Panevėžį (kaip visa tai didingai skambėdavo), būtinai būdavo leidžiama išsirinkti mano akimis žiūrint "patį skaniausią čebureką" :)
Oi, skanūs būdavo. Ir visai nesvarbu, kad gerokai persisunkę aliejumi, lengvai perskrudę :)
O dabr apie nūdieninius, jau keptus ir ne kartą, namuose.
Receptą užmačiau Mindaugo tinlaraštyje ir negalėjau "taip ramiai visko palikti".
Tai va, turėjau nusipirkusi avienos, kurią visada perku Tymo turguje, nes niekur kitur, deja, dar nepavyko rasti tikrai šviežios, ne užšaldytos ir vėl atšaldytos.
Labai labai siūlau nepatingėti ir pasigaminti, jei ne su aviena, tai su jautiena arba vištiena :)
 
 
Iš nurodyto produktų kiekios tešlai aš pagaminau 15 vidutinio dydžio burnoje tirpstančių čeburekų. Beje, kad tešla būtų tampresnė, lengviau kočiotųsi, o iškepusi būtų traški - pyliau šviesų kvietinį alų.
Jei prisibijote "laipsnių", kurių, beje, kepant nelieka nė padujų, pilkite gazuotą mineralinį vandenį. Rezultatas bus toks pats tešlos atžvilgiu :)
 
15 čeburekų reikės:
tešlai
500 g kvietinių miltų
150 ml šviesaus kvietinio alaus
2 A Š druskos
1 A Š cukraus
žiupsnio džiovintų krapų (nebūtinai)
įdaras
500 g maltos avienos
4 didelių svogūnų
300 ml daržovių sultinio (naudojau tokį, kad išliktų avienos skonis)
1 V Š šviežių smulkintų krapų
1 V Š šviežių smulkintų petražolių
šviežiai maltų pipirų
 žiupsnelio malto kumino (jei mėgstate)
 gero žiupsnio druskos
saulėgrąžų aliejaus kepmui
 
Gaminimas:
tešla
Miltus išsijojau į dubenį, subėriau druską, cukrų, supyliau alų, įbėriau džiovintų krapų.
Minkiau, kol tešla pasidarė vientisa ir elastinga.
Tešlą suvyniojau įmaistinę plėvelę ir padėjau šaltai 30 min, kad "pailsėtų".
Kol tešla "ilsėjosi", gaminau įdarą:
Svogūnus sutarkavau (jei mokate labai labai smulkiai supjaustyti - pirmyn). Faršą sumaišiau su tarkuotais svogūmais, smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis ir likusiais prieskoniais. Kumino dėjau tiek, kiek nurodyta ir labai tiko.
Viską gerai permaišiau, kad faršo masė būtų vientisa.
Į pagamintą faršą per du kartus supyliau sultinį, vis nuolat maišydama.
Dubenį su faršu uždengiau ir padėjau į šaldytuvą irgi 30 minučių. Per tą laiką mėsa turi sugerti sultinį.
Tešlą padalinau į 15 vienodų gabaliukų.
Kiekvieną rankomis išplojau ir ant miltuoto paviršiaus iškočiojau kiek įmanoma ploniau.
Skersmuo - sprindžio didumo.
Ant kiekvieno iškočioto blynelio dėjau po kupiną šaukštą įdaro, kita tešlos puse užlenkiau, kad viršutinis ir apatinis krašteliai būtų vienoje linijoje. Apspaudžiau šakute.
Kepiau puode, supylusi 1 litrą aliejaus.
Palaukite, kol aliejus puode pradės lengvai banguoti, dėkite čeburekus ir kepkite ant vidutinio didumo ugnies.
Vienai čebureko pusei apkepti pakanka 3 minučių.
Ištraukusi iš aliejaus dėjau ant popierinio ranšluosčio, kad šis sugertų riebalų perteklių.
Štai ir viskas - laikas skanauti ir mėgautis :)
 
 
Skanaus!
P.S. čebukekai, ne čeburėkai :D

4 komentarai:

  1. Sveika, Kristina! Grįžau jau seeeeenai nebuvusi, nusitaikiau į tavo Stollen, o šiandien atsiverčiu... nu skanumėlis. jau iš nuotraukų galima drąsiai spręsti, kad laaabai skanu. Kitą savaitę bus proga, būtinai tavo receptuką išbandysiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Valerija, Malonu, kad vėl užsukai :)
    Čeburekai tikrai labai labai skanūs :) Lauksiu atsiliepimų, kaip pavyko

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai skanus ceburekai, gaminau tesla pagal jus, o idara isto ka turejau. Tai negalejau atsiplest nuo lekstes. Aciu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. galbut priklauso nuo miltu, bet man reikejo daug daugiau alaus, ir vistiek tesla gavosi labai kieta, kita kart pirmiau pilsiu alu, paskui miltu kiek reiks

    AtsakytiPanaikinti