Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2011 m. balandžio 12 d., antradienis

Chala

Turbūt dar viena manija...
Duonkepės neturiu, jau esu minėjus. O ir poreikio ją įsigyt nejaučiu...
Taip, duoną aš kepu ir gana dažnai. Tik duonkepės vaidmenį puikiai atlieka geroji mano orkaitė, tešlą minko rankos;).
Duonos kepimo manija...
Šįkart užpuolė mane noras kepti šviesią pynę - Chalą.
O tai - tradicinė žydų duona. Jos gali būti nuo ilgos plonos, iki labai išsipūtusios, purios.
Šabo metu žydai duonos neraiko peiliu, dėl šios priežasties kepamos pynės, kad būtų paprasčiau atsilaužti.
Šabas - kassavaitinė judėjų šventė, skirta poilsiui. Šabas prasideda penktadienio saulėlydžio metu ir pasibaigia šeštadienio vakare (tradiciškai – kai danguje pamatomos 3 žvaigždės). Šią dieną liepiama nedirbti, net neiti iš namų, nekurti net ugnies maisto gaminimui.
Chala, kurią aš kepiau, ilga ir ne itin putli, bet skani ir minkštutė.

Reikės 2 pynėms:

150 g speltos miltų
150 g kvietinių miltų
2 V Š kokoso drožlių
100 ml vandens
0.5 A Š druskos
1 V Š cukraus
1 V Š mielių
1 kiaušinio
30 g ištirpinto sviesto
1 V Š aguonų
1 V Š sezamo sėklų
1 V Š cukraus
1 kiaušinio trynio + 2 V Š pieno aptepimui

Gaminimas:

Mieles ištirpinau šiltame vandenyje, įbėriau šaukštą cukraus.
Abiejų rūšių miltus sumaišiau su druska.
Viduryje indo su miltais padariau duobutę ir supyliau ištirpintas mieles.
"Apkasiau" šonuose esančiais miltais ir palikau 20 minučių.
Supyliau lydytą sviestą, plaktą kiaušinį ir įbėriau kokoso drožlių.
Išminkiau tešlą.
Minkyti reikia tol, kol tešla nebelimpa prie rankų - apie 25 minutes.
Palikau pakilti 2 valandoms, kol jos tūris padvigubėjo.
Apspaudžiau pakilusios tešlos kraštus ir dar palikau 15 minučių.
Tešlą padalinau į 2 dalis.
Vieną dalį kol kas atidėjau į šalį.
Kitą dalį dar padalinau į 3 dalis.
Iš kiekvienos dalies suvoliojau maždaug 40 cm. volelius.
Juos standžiai supyniau į kasą, galus užspaudžiau.
Tą patį padariau ir su atidėtu tešlos gabalu.
Pynes sudėjau į sviestu pateptą kepimo skardą, aptepiau kiaušinio ir pieno plakiniu, pabarsčau cukrumi, sezamo sėklomis ir aguonomis.
Palikau valandai pakilti.
Kepiau 180 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių, kol gražiai pagelto.
SKANAUS!



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą