Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2011 m. balandžio 5 d., antradienis

Citrinų ir ricotta sūrio pyragas

Reikės pagrindui:

100 g išlydyto sviesto
250 g smulkiai sutrupintų sausainių
sūrio sluoksniui:
400 g ricotta sūrio
3 kiaušinių
1 V Š miltų
1 V Š bulvių krakmolo
1 pakelio vanilinio cukraus
1 citrinos
80 g cukraus
abrikosiniam sluoksniui:
50 g džiovintų abrikosų
50 ml saldaus raudono vyno
4 V Š obuolių marmelado
2 V Š cukraus
50 g juodojo šokolado
1 V Š pieno

Gaminimas:

Sausainius smulkiai sutrupinau ( naudojau "Gaidelis")
Lydytą sviestą supyliau ant trupintų sausainių.
Gerai išmaišiau, kad neliktų sausų trupinių.
Kepimo skardą (naudojau apvalią, nuimamais šonais) patepiau riebalais ir subėriau paruoštus sausainių trupinius.
Tolygiai paskirsčiau ant skardos dugno ir šonų.
Trupinius gerai suspaudžiau, kad neliktų tarpų.
Kepiau 180 laipsnių orkaitėje 10 minučių.

Dubenyje plaktuvu išmaišiau ricottos sūrį su cukrumi iki vientisos masės.
Įmušiau kiaušinius, subėriau vanilinį cukrų, nutarkuotą citrinos žievelę ir išspaustas citrinos sultis, subėriau miltus ir krakmolą.
Vėl viską maišiau apie 5 minutes, kol masė tapo vientisa.
Ant apkepto ir jau truputį pravėsusio pyrago pagrindo sukrėčiau pagamintą sūrio masę.
Paviršių išlyginau, kad nebūtų oro pūslelių ir kepant nesusproginėtų.
Kepiau vėl 180 laipsnių temperatūroje 40 minučių.
Masė turi tiek iškepti, kad kraštai būtų tvirti, o vidurys lengvai minkštas.
Kepant pyragas pakyla, bet vėliau nusileidžia, nes vėstant oras išgaruoja :).
Iškeptą pyragą apie 1 val. laikiau orkaitėje, kad atauštų.
Kol pyragas aušo, gaminau viršutinį sluoksnį.

Abrikosus užpyliau verdančiu vandeniu ir palaikiau 15 min. pamirkti.
Išmirkusius supjausčiau griežinėliais ir užpyliau vynu.
Pakaitinau ant silpnos ugnies, kol išgaravo alkoholis (5 min.).
Sukrėčiau obuolių marmeladą, supyliau cukrų.
Išmaišiau ir palikau pravėsti.

Školadą susmulkinau, užpyliau pienu ir kaitinau karšto vandens dubenėlyje, kol ištirpo.
Praaušusį abrikosų pagardą tolygiai paskleidžiau ant pyrago viršaus.
Apipyliau tirpintu šokoladu.
Pyrago šonus aptepiau likusia šokolado mase ir pabarsčiau kokosų drožlėmis.
Paruoštą pyragą padėjau šaltai 2 valandoms, kad galutinai atšaltų ir gerai pjaustytųsi.
SKANAUS!



3 komentarai:

  1. O tai kokie atsiliepimai? :) Kaip įvertinot? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Draugė liko sužavėta, o mano šeiminykščiai valgė net pasigardžiodami ;). Žodžiu, patiko visiems, kas ragavo. Tiesa, man pyragas pasirodė riebokas, bet pusryčiams buvo pats tas, užgeriant kava :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vakar kepiau neštis į svečius. Šiandien vėl kepiau, kad brolis gimtadienio proga nusineštų į darbą:) Neturėjau saldaus vyno, pyliau paprastą stalo ir šaukštą romo, kad pagerintų kvapą.Vietoj obuolių marmelado dėjau kažkokią uogienę su raudonaisiais serbentais. Ir neužpyliau šokoladu. Bendrai skonis man patiko, nepasirodė riebokas, nėra per saldus. Pavadinčiau savotiška "cheesecake'o" variacija:) Kadangi kepu jau antrą kartą, traukiu į kartotinų pyragų sąrašą ;)

    AtsakytiPanaikinti