Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2011 m. vasario 8 d., antradienis

Naminiai koldūnai su išskirtinai namine mėsa

Koldūnai... Prisimenu, kaip mama minkydavo tešlą, "smožydavo"
maltą mėsą pipirais, maltais lauro lapais, svogūnu ir česnakiukais. O kokia laimė būdavo dar gerai nepasiekiant stalo, gauti pakočiot tešlą...
Kaip tyčia, padarius koldūnus, užvirus ant pečiaus puodui vandens (kaime užaugau, daugiausia maistą virdavom ant krosnies), imdavo ir dingdavo namuose elektra... Virdavom koldūnus prie žvakės šviesos. Patikėkit manim, tokia romantika nepasimiršta! Kada ant stalo dega žvakės, lėkštėje garuoja koldūnai, o namai pilni prieskonių ir mėsytės aromatų :)
Tik, prašau, nesijuokit, kad kai parduotuvės lūžta nuo didžiulio pasirinkimo visokių visokiausių šaldytų gaminių, aš dar sumąstau gaminti naminius koldūnus. Taip, gaminu, nes ne tik skonis, bet išvaizda ir sotumo jausmas visai kitas. Skanesni, skalsesni, o ir žinau, kaip gaminu, kokius produktus dedu.
Pabandom ?

Tešlai reikės:

300 g miltų
žiubsnelio druskos
1,5 stiklinės ką tik užvirusio vandens

Įdarui:

0,5 kg šviežiai maltos mėsos
2 kiaušinių
2 saliero lapkočių
1 morkos
1 A Š penkių pipirų mišinio
1 A Š raudonėlio
1 A Š džiovintų krapų
2 V Š druskos
1 A Š maltos kalendros
1 didelio svogūno
4 skiltelių česnako

Gaminimas:

Miltus susipilu į dubenį, suberiu druską ir pilu ką tik užvirusį vandenį. Viską gerai išmaišau šaukštu, o kai truputį pravėsta - išminkau rankomis.
Kuo ilgiau tešlą minkysit, tuo ji bus geresnė.
Išminkytą tešlą dedu į maistinę plėvelę, kad nesudžiūtų, padedu į šalį ir gaminu įdarą.
Į sumaltą mėsą dedu visus smulkius prieskonius,druską, tarkuotą morką, smulkiai pjaustytus salierų lapkočius, svogūną, česnakus, įmušu kiaušinius. Viską gerai išmaišau. Įdaras paruoštas ;)
Tešlą padalinu į dvi dalis. Dedu ant miltais pabarstyto stalo ir iškočioju maždaug 1,5 cm storio lakštą. Stikline išspaudžiu apskritimus ir į jų vidų dedu po arbatinį šaukštelį įdaro. Jei liks įdaro, nenusiminkit - puikiai tiks kotletukams :)
Lenkiu pusiau, šonus užspaudžiu stipriai stipriai, kad verdant įdaras nepabėgų.
Ir susuku kampučiais.
Verdu apie 30 minučių, kad mėsa išvirtų.
SKANAUS!








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą