Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2011 m. vasario 17 d., ketvirtadienis

Fėjų pyragas arba kuo man kvepia pavasaris?

"Jau saulelė vėl atkopdama budino svietą. Ir žiemos šaltos triūsus pargriaudama juokės<...>". Taip tat rašė Kristijonas Donelaitis "Metuose"...
Ir šiandien už lango saulė linksmai juokiasi, bandydama ištirpdyti žiemos triūsus. Tik sunkiai jai sekasi... Ledynmetis nesitraukia...
O aš jau taip pasiilgau pavasario žalumos, pirmų, gležnų besikalančios žolės daigelių. Pasiilgau spalvų !
Vis save pagaunu net ne sąmoningai - intuityviai ieškančią spalvų bei kvapų, susijusių su bundančia gamta gaminant maistą.
Tai vaisių salotos, tai saldi sriuba. Vakar - spalvingas pyragas :).
Gal tai pavasario nuotaika, brendanti pusnynais pas mane? Gal...
O kuo gi kvepia pavasaris, kada baltas ir pilkas fonas už lango?
Pasirodo, man jis kvepia kepama namine duona :).
Kepu duonelę, uodžiu, kaip kvepia minkoma tešla, kaip keičiasi jos kvapas kepant ir kokio ji kvapo iškepusi.
Man ji kvepia vėlyvu pavasariu, ankstyva vasara, suartais laukais, žydinčiomis pievomis ir šviežiu pienu.
Toks mano pavasario kvapas, persisunkęs kepamos duonos ir menamo gamtos kvapo.
Čia duonos kvapo nebus, bet akį džiugins spalvotas fėjų pyragas:).

Reikės: tešlai

500 g miltų
1 A Š kepimo miltelių
1 V Š vanilinio cukraus
100 g cukraus
3 kiaušinių
100 g sviesto

įdarui:

100 g kokoso drožlių
2 VŠ vanilinio cukraus
250 ml 12% riebumo griętinėlės
100 g cukraus
2 obuoliai
1 bananas
1 litras kons. ananasų gabaliukais
1 stiklinė mėlynių

Gaminimas :

Užsiminkiau tešlą - kiaušinius išplakiau su paprastu ir vaniliniu cukrumi.
Subėriau miltus, kepimo miltelius ir supyliau ištirpintą sviestą.
Viską išminkiau. Tešla turi nelipti prie rankų.
Tada tešlą dėjau į plastikinį maišeliį ir palikau pusvalandį šaltai.
Pasidariau įdarą - grietinėlę su cukrumi ir kokoso drožlėmis išplakiau iki purumo. Subėriau vanilinį cukrų ir dar paplakiau.
Atšaldytą tešlą iškočiojau ir įklojau į kepimo formą. Įkaitinau okaitę iki 180 laipsnių, pyrago pagrindą kepiau 15 minučių.
Papuošimas :)
Ant iškepusio padrindo užtepiau grietinėlės - kokoso drožlių masę, išlyginau. Apdėjau ananasų gabaliukais, juostelėmis išdėliojau babanų griežinėlius, ant jų - obuolių riekeles.
Į tarpus pribėriau šaldytų mėlynių. Viską apipyliau skysčiu, kuriame buvo ananasai.
Vėl kepiau 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių.
SKANAUS!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą