Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2011 m. gruodžio 19 d., pirmadienis

Kalėdos: Vokiškas džiovintų vaisių pyragas "STOLLEN"

Likus 3 savaitėms iki Kalėdų, kepiau šį pyragą.
Iškeptas, sulaistytas sviestu, apibarstytas cukraus pudros sniegu, buvo suvyniotas ir paslėptas.
Tačiau labai reikėjo šio pyrago nuotraukų...
Kas beliko -  vieną išpakavau ir štai - rezultatas - kvapnus, minkštas šventinis pyragas :).
Antrasis ir toliau kaukia ateinančių švenčių.
Rezultatu likau labai patenkinta :)
Štai vokiečiai be šio skanėsto neįsivaizduoja šventinio Kalėdų stalo.
Pyragas kepamas iš miltų, mielių, sviesto, cukraus, džiovintų cukruotų vaisių, migdolų, paskaninant kardamonu ir cinamonu.
Iškeptas pyragas gausiai apliejamas tirpintu sviestu ir apibarstomas storu miltelinio cukraus sluoksniu.
Įvyniojamas į audeklo gabalą ar aliuminio foliją ir brandinamas kelias savaites.
Minkštas, aromatingas pyragas atrodo kaip cukruotos duonos kepalas, bet iš tiesų simbolizuija į baltą audeklą suvyniotą kūdikėlį Jėzų.


Reikės užmaišymui:
150 ml šilto pieno
1 arbatinio šaukštelio cukraus
15 gramų šviežių milelių
tešlai:
325 gramų miltų
1/2 arbatinio šaukštelio malto kardamono
1/2 arbatinio šaukštelio malto muskato
žiupsnelio druskos
50 gramų cukraus pudros
200 gramų vaisių mišinio (džiovintos spanguolės, razinos, cukruoti imbierai, papajų gabaliukai)
110 gramų minkšto sviesto
1 kiaušinio
glazūrai:
25 gramų tirpinto sviesto
100 gramų cukraus pudros

Gaminimas:

Į šiltą pieną įmaišiau sutrupintas mieles, subėriau cukrų.
Išmaišiau ir palikau, kad pradėtų putoti.
Giliame dubenyje sumaišiau persijotus miltus, druską, cukraus pudrą, prieskonius ir džiovintus vaisius.
Mišinio viduryje padariau duobutę ir supyliau pieno ir mielių mišinį, tirpintą sviestą, įmušiau kiaušinį.
Išmaišiau ir užminkiau tešlą.
Minkiau ant miltais pabarstyto paviršiaus, kol tešla pasidarė elastinga ir nebelipni.
Iš tešlos padariau kamuolį ir įdėjusi į riebalais pateptą indą palikau šiltai, kad tešla pakiltų dvigubai ( užtruko 2,5 valandos).
Pakilusią tešlą dar kart lengvai perminkiau ir padariau pailgą tešlos lakštą ( tešlą išlyginau rankomis, nes kočėlu kočiojant susispaus džiovinti vaisiai).
Išilgai viso tešlos ilgio perlenkiau iki vidurio vieną kraštą, tada užlenkiau likusį.
Dėjau į riebalais pateptą kepimo skardą.
Padėjau šiltai, kad vėl pakiltų dvigubai.
Kepiau 180 laipsnių orkaitėje 35 minutes.
Iškeptą pyragą gausiai aptepiau lydytu sviestu ir apibarsčiau cukraus pudra.
Suvyniojau į kepimo popierių ir į aliuminio foliją.
Taip "mumifikuotas" pyragas laukia Kalėdų.
SKANAUS!
Receptas iš žurnalo VIRTUVĖ

1 komentaras:

  1. norejau paklausti kur laikyti ji iki kaledu? saldytuve ar tiesiog tamsioj vietoj spintelej kokioj?

    AtsakytiPanaikinti