Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2011 m. gruodžio 19 d., pirmadienis

Kalėdos: Prancūziška meduolinė prieskonių duona

Puikus vėlyvų kalėdinių pusryčių skanėstas su bet kokia uogiene, žemės riešutų sviestu arba tiesiog užsigeriant mėgiama arbata :)
Tiks ir tam atvejui, jei jau visi skanėstai būtų suvalgyti, o svečiai alkani :)
Kalėdos, visko juk būna ...
Linkiu skaniai pasimėgauti šios kvapnaus, šiek tiek aštroko skonio meduolinės duonos riekele bent trumpam, niekur neskubant :)


Reikės tešlai:

400 ml vandens
400 g medaus
80 g cukraus
50 ml romo, brendžio ar kito mėgiamo alkoholinio gėrimo
1 arbat. šaukšt. malto cinamono
1 arbat. šaukšt. druskos
1/3 arbat. šaukšt. tarkuoto muskato
1/2 arbat. šaukšt. anyžių sėklų
2 valg. šaukšt. tarkuotos apelsino žievelės
1/2 arbat. šaukšt. malto imbiero
1/4 arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių
1/4 arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų
200 g kvietinių miltų
150 g ruginių miltų
100 g grikių miltų (grikių kruopas galima sumalti kavamale)
100 g džiovintų vaisių (razinų, slyvų, abrikosų, papajų cukatų)
2 A Š kepimo miltelių
sviesto skardai patepti
glajui:
2 valg. šaukšt. citrinos sulčių
8 valg. šaukšt. cukraus pudros

Gaminimas:

Romą, medų, cukrų sumaišiau su šiltu vandeniu.
Nuplautus džiovintus vaisius smulkiai supjausčiau.
Kitame inde sumaišiau skirtingų rūšių miltus su visais išvardintais prieskoniais, druska ir kepimo milteliais, susmulkintais vaisiais.
Miltų mišinį subėriau į vandens ir medaus masę.
Viską gerai išmaišiau.
Dubenį uždengiau maistine plėvele ir įdėjus į šaldytuvą (ne šaldiklį) palikau 2 paroms, kad prieskoniai paskleistų savo aromatus tešloje.
Kepimo skardą ištepiau sviestu.
Subrandintą tešlą supyliau į kepimo skardą.
Kepiau 180 laipsnių orkaitėje apie 1 val.
Ar duonelė iškepus, patikrinau į ją įsmeigus medinį pagaliuką.
Ištrauktas, pagaliukas turi būti neaplipęs tešla.
Kai duonelė truputį praaušo, pasigaminau glajų.
Citrinos sultis sumaišiau su cukraus pudra ir gauta mase aptepiau duonelės viršų.
Laikant sandariame inde, kepinys išliks šviežias maždaug savaitę.


Receptas nusižiūrėtas iš žurnalo "Virtuvė"
SKANAUS!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą