Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2012 m. kovo 21 d., trečiadienis

Diena su SVEIKI PRODUKTAI. Baklažanų suktinukai su marinuotu sūriu


Su baklažanais labai paprasta - arba juos mėgstam, arba - ne...
Nemėgstantys, paklausiti, kodėl nemėgsta  net negali pasakyti.
O jei dar nesat bandę - pabandykit :)
Štai, ką apie baklažanus rašo Wikipedia:
"Visos mineralinės medžiagos yra odelėje, todėl baklažanų nereikia lupti.
Žali baklažanai maistui netinkami. Nesunokusiuose yra nuodingos medžiagos solanino. Tačiau kepti, taip pat ir ant grotelių, troškinti, virti, įdaryti, troškiniuose ar apkepuose vieni ar su kitomis daržovėmis – pomidorais, paprika, svogūnais ir pan. – jie tinka įvairiausiems patiekalams. Minkštimas dera praktiškai su viskuo. Apkepą iš baklažanų ir maltos mėsos – musaką – nacionaliniu patiekalu laiko graikai ir turkai, pietų prancūzai be baklažanų neįsivaizduoja tradicinio troškinio ratatujos. Italai mėgsta gruzdintus baklažanus, su pomidorų padažu ir sūriu. Gerai žinoma iš rytų virtuvės mus pasiekusi baklažanų „ikrai“ - tyrė iš keptų baklažanų, gausiai pagardinta prieskoniais, valgoma kaip pagardas prie mėsos ar žuvies arba aptepas ant duonos.
Baklažanai padeda aterosklerozės gydymui ir profilaktikai, nes šalina iš organizmo cholesteriną, mažina jo kiekį kraujyje bei kraujagyslių sienelėse.
Dėl didelio kalio kiekio vertinami dietinėje mityboje. Kalis stiprina širdies darbą, padeda greičiau iš organizmo pašalinti skysčius. Rekomenduojama pagyvenusiems žmonėms, taip pat sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, ypač kai atsiranda pabrinkimų, nusilpus širdies darbui.
Baklažanai naudingi nuo podagros, nes didina šlapimo rūgšties išsiskyrimą kartu su šlapimu".
Mes baklažanus valgom apkeptus, įdarytus, gaminam iš jų užtepus, dedam į sriubas.

Su Jumis dalinuosi baklažanų suktinukais su marinuotu varškės sūriu

Reikės:
gražaus baklažano
saujos druskos
1 V Š baziliko
medinių iešmelių
Gaminimas:
Nuplautą ir nusausintą baklažaną išilgai supjaustykite (pageidautina) vienodo storio juostomis - riekėmis.
Dėkite ant plastikinės lentelės ir kiekvieną juostelę apiberkite druska.
Palikite 15 minučių, kad druska panaikintų kartumą.
Druską nuplaukite, baklažano juosteles nusausinkite.
Į įkaitintą keptuvę pilkite šlakelį aliejaus ir jame apkepkite baklažanų juosteles iš abiejų pusių.
Išimkite ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.
Sūrio gabalėlius sutrinkite šakute, suberkite plonomis juostelėmis susmulkintus saulėje džiovintus pomidorus (mano turimi - pasūdyti).
Papildomai į sūrio masę druskos jau dėti nebereikia.
Ant kiekvienos baklažano juostelės dėkite po šaukštelį sūrio masės ir suvyniokite suktinuką.
Persmeikite mediniu iešmeliu.
Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 10 - 15 minučių.
Tai gali būti puikus užkandis su duona, ryžiais.

Skanaus!


4 komentarai:

  1. Atrodo puikiai, butinai pabandysiu! Baklažanas mano viena mėgstamiausiu daržovių

    AtsakytiPanaikinti
  2. Giedre, kaip džiugu :) Ir mes labai su baklažanais draugaujam :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaip cia viskas graziai ir skaniai atrodo. Su baklazanais nelabai draugauju, bet gal, sakau, reiks padraugaut, kai toks receptas su tokiom foto pries nosi :))

    AtsakytiPanaikinti
  4. AJ, tikrai padraugauk ir, neabejoju, kad susidraugausit :) Labai skaniai susižaidžia marinuotas sūris su džiovntais pomidorais ir baklažanai ;)

    AtsakytiPanaikinti