"Gana smulkiai 1846 m. Velykų stalą aprašė L. Jucevičius: „Viršum visko stovi keptas avinėlis su dviejų spalvų vėliavėle. Jei kas neturi tikro avinėlio, tai daro iš sviesto arba kartais jo vietoj stato cukrinį arba alebastrinį vazone, prižėlusiame avižų daigų”. Taigi Velykų avinėlis ant kai kurių šeimų stalo išliko iki mūsų dienų.
Avinėlis ant velykinio stalo visų krikščionių bendra tradicija. Tai Kristaus simbolis. Jau Izaijo (Jašajo) Senajame Testamente minimo ateisiančio Išganytojo simbolis yra avinėlis: su vėliavėle simbolizuoja Prisikėlimą, su knyga Kristų Teisėją, grįžtantį teisti žmonijos"
Informacija paimta iš http://www.skanausvisada.lt/wp/velyku-valgiai-316/
Mes šioms Velykoms nekepsim nei ėriuko kojos, nei kepsnio iš ėrienos, gaila, bet neturiu galimybės gauti geros avienos ar ėrienos, kuri minkštesnė, ne tokio aitraus kvapo.
O kad velykinis stalas nebūtų be krikščioniško simbolio - ant stalo, matomoje vietoje puikuosis saldus mielinis avinėlis.
Trafaretų galima susirasti internete, knygose, jei mokate - patiems nusipiešti.
Turėsit "savo" avinėlį :)
Reikės:
500 g kvietinių miltų
žiupsnelio druskos
3 V Š cukraus
saujos razinų
100 g sviesto
15 g šviežių mielių
1 kiaušinio
250 ml šilto pieno + pieno kepinio aptepimui
Gaminimas:
Miltus persijokite į dubenį, suberkite druską.
Karščiui atspariame inde ištirpinkite sviestą ir jį supilkite į miltus.
Kiaušinį išplakite ir taip pat supilkite į miltus.
Mieles ištirpinkite šiltame vandenyje ir irgi supilkite į miltus. Viską išmaišykite ir išminkykite tešlą.
Minkykite, kol tešla taps tampri, vientisa ir elastinga.
Indą uždenkite ir palikite šiltai, kad tešla pakiltų ir jos tūris padvigubėtų.
Pakilusią lengvai perminkykite.
Padalinkite tešlą į dvi dalis.
Pirmąją dalį iškočiokite.
Dėkite iškirptą avytės trafaretą ir apipjaukite .
Tai - avytės pagrindas.
Iš likusios tešlos dalies formuokite riešuto dydžio kamuoliukus į kiekvieno vidurį įspauskite po raziną.
Suformuotus kamuoliukus dėkite ant pienu patepto išpjauto avytės pagrindo (lengviau prikibs).
Akytes avytei irgi padarykite iš razinų.
"Garbanomis" papuoštą avytės kūnelį aptepkite pienu ir palikite, kad pakiltų.
Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 25 minutes, kol kepinys pasidarys gražios auksinės spalvos.
Gražių akimirkų :)
Žavingas avinėlis! Spoksojau į nuotrauką ir mėginau įsivaizduoti jo skonį :)
AtsakytiPanaikintiTikrai gražus, bet ar nebus per sausas ir traškus, nes kūdas labai :) Daili stalo dekoracija..
AtsakytiPanaikintiLabai simpatiškas tavo avinukas!
AtsakytiPanaikintiAčiū, mergaitės :)
AtsakytiPanaikintiAussra, nebuvo sausas. Šis - pasitreniravimui :) Kepant "vilnos" gražiai pakilo ir avinėlis buvo minkštas. Vaikams labai patiko, kad su razinomis :)
O kai mano šeimoje visi kūdi, avinėlis irgi nepasidarė storas :D
graziai padaret :)
AtsakytiPanaikinti