Gėrimas, kvepiantis laukais, pievomis, švelniais vėjo gūsiais,
pavasarine gaiva… Kas tai? Tai – pienių vynas – užkonservavęs savyje ankstyvos
vasaros jėgą, skaisčius saulės spindulius, budinančius mus, gamtą ir viską
aplinkui.
Gurkšnyje šio gėrimo rasite visko – subtilų žolynų aromatą, ant
gomurio pajusite muskato poskonį, persipinantį su lengvu citrinos dvelksmu,
saldumo ir gurkšnį geros nuotaikos. Kas ragavo pienių vyno – skonio ilgai
nepamirš. Ragaukite šį gėrimą pamažu, neskubėdami. Nusprendę pasigaminti –
apsišarvuokite kantrybe ir susitaikykite su mintimi, kad galutinio rezultato
laukti teks ilgai.
3 litrams vyno pagaminti reikės:
10 l didelių, prasiskleidusių pienių žiedų
6 apelsinų
500 ml cukraus sirupe konservuotų svarainių
(arba 3 laimo vaisius susmulkinkite ir užpylę 500 g cukraus palikite per nakt)
500 g cukraus
400 g geltonųjų razinų
3 l vadens
Chereso vyno mielių
maistingųjų
medžiagų vynui
3 l indo vyno rauginimui
dangtelio su
plastikiniu vamzdeliu
Gaminimas:
Didžiausias
darbas – nuo kiekvieno žiedelio nuplėšykite žalius apatinius lapelius ir dalį
likusio kotelio – žiedsostį. Geltonus žiedlapius dėkite į švarų indą – čia ir
bus vyno pagrindas.
Palikus žaliąją
žiedų dalį – vynas turės kartų poskonį, kurio visai nereikia.
Viską atlikite
kruopščiai ir neskubėdami.
Žiedus
sutvarkius, švariai (kad liktų tik gelsvas minkštimas be baltos odelės)
nulupkite apelsinus, kiekvieną skiltelę smulkiai supjaustykite.
Nuplaukite
razinas ir susmulkinkite maisto smulkintuvu.
Svarainius (arba
laimo vaisius) išgriebkite iš sirupo.
Viską sukrėskite
į indą ant pienių žiedlapių.
Užpilkite 2
litrais verdančio vandens.
Išmaišykite ir
indą užrišę marliniu audiniu palikite kambario temperatūroje 2 paroms, karts
nuo karto pamaišydami.
Viską nusunkite į
švarų indą.
Tirščius stipriai
nuspauskite ir išmeskite.
Pakaitinkite 1 litrą vandens iki virimo ir jame
ištirpinkite 500 g cukraus bei sirupą, kuriame buvo svarainiai arba laimo
vaisiai.
Išmaišykite ir supilkite į indą su sunka, ten
pat pilkite ir pagal gamintojo rekomendacijas pasigamintą mielių – maistingųjų
medžiagų tirpalą.
Užraugtą pienių vyno misą pilkite į švarų,
iškaitintą vyno rauginimui skirtą indą.
Uždenkite dangteliu, vamzdelio apatinę dalį
įmerkite į buteliuką su vandeniu, kad vynui rūgstant pasišalintų dujos, bet
neprieitų oro.
Indą pastatykite kambaryje, ramioje vietoje,
uždenkite audeklu ir palikite rūgti.
Rūgimas vyks apie 2 savaites.
Nustojus kilti burbuliukams dar palaukite 1
savaitę – vynas nuskaidrės.
Tada per tankų
audinį vyną perkoškite ir supilstykite į švarius butelius.
Sandariai
užkimškite kamščiais ir neškite į vėsią, tamsią patalpą.
Vynas ramiai bręs
6 mėnesius – gegužę pasigaminę, Kalėdoms jau galėsite ragauti.
Skaniausias
pienių vynas - mažiausiai 2 metus
brandintas.
Skanių emocijų!
Skirta žurnalui oC
Idėja čia
Giliai atsidūstu... ir džiaugiuosi, kad tau pavyko :) O man reikia susikaupti ir bandyti iš naujo, nes darbo nemažai. Jei būtų nepavykęs bet koks kitoks (o taip kartais būna, nors tiek vynų išbandyta), net nedvejodama daryčiau iš naujo. O čia reikia tiek pastangų :)
AtsakytiPanaikintiLabai norėčiau paragauti :)
Aussra, kol pienės pražys, dar laiko susikaupimui yra :)
AtsakytiPanaikintiJei jau man pavyko, nės abejonių, kad ir Tau pavyks :)
Nenuleisk rankų - lauksiu rezultato :)
O aš jau laukiu naujų (šviežių) pienių žiedų ir vėl darysiu.
Gyventum arčiau nei prie jūros, pavaišinčiau - liko dar 2 butelaičiai.
Šio vyno minusas, kad atidarius butelį - reikia per savaitę suvartoti, nes kitaip, kad ir šaltai laikomas, ima ir surūgsta...
vaje koks sunkus tas pieniu vyno gaminimas, bet kaip skaniai atrodo :)
AtsakytiPanaikinti:) Laukiu naujų pienių žiedų - vėl gaminsiu :) Darbo tikrai nemažai. bet...
AtsakytiPanaikintiTurėtų būt labai gardus ir aš jo dar nesu ragavusi :) Laukiu pienių žydėjimo ...
AtsakytiPanaikintiRennie, būtinai rask laiko ir pasidaryk. Radau dar kitokį pienių vyno receptą žurmale Virtuvė.Nuo...Iki... Siūlo maišyti su vandeniu arba obuolių sultimis.
AtsakytiPanaikintipatiko :)
AtsakytiPanaikinti