Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2012 m. balandžio 20 d., penktadienis

Auksaspalvis pienių vynas


Gėrimas, kvepiantis laukais, pievomis, švelniais vėjo gūsiais, pavasarine gaiva… Kas tai? Tai – pienių vynas – užkonservavęs savyje ankstyvos vasaros jėgą, skaisčius saulės spindulius, budinančius mus, gamtą ir viską aplinkui.
Gurkšnyje šio gėrimo rasite visko – subtilų žolynų aromatą, ant gomurio pajusite muskato poskonį, persipinantį su lengvu citrinos dvelksmu, saldumo ir gurkšnį geros nuotaikos. Kas ragavo pienių vyno – skonio ilgai nepamirš. Ragaukite šį gėrimą pamažu, neskubėdami. Nusprendę pasigaminti – apsišarvuokite kantrybe ir susitaikykite su mintimi, kad galutinio rezultato laukti teks ilgai.
 
3 litrams vyno pagaminti reikės:
 
10 l didelių, prasiskleidusių pienių žiedų
6 apelsinų
500 ml cukraus sirupe konservuotų svarainių (arba 3 laimo vaisius susmulkinkite ir užpylę 500 g cukraus palikite per nakt)
500 g cukraus
400 g geltonųjų razinų
3 l vadens
Chereso vyno mielių
maistingųjų  medžiagų vynui
3 l indo vyno rauginimui
dangtelio su plastikiniu vamzdeliu
Gaminimas:
 Parsineštus pienių žiedus 2 valandoms paskleiskite pavėsyje, kad išsibėgiotų vabaliukai, esantys žieduose.
Didžiausias darbas – nuo kiekvieno žiedelio nuplėšykite žalius apatinius lapelius ir dalį likusio kotelio – žiedsostį. Geltonus žiedlapius dėkite į švarų indą – čia ir bus vyno pagrindas.
Palikus žaliąją žiedų dalį – vynas turės kartų poskonį, kurio visai nereikia.
Viską atlikite kruopščiai ir neskubėdami.
Žiedus sutvarkius, švariai (kad liktų tik gelsvas minkštimas be baltos odelės) nulupkite apelsinus, kiekvieną skiltelę smulkiai supjaustykite.
Nuplaukite razinas ir susmulkinkite maisto smulkintuvu.
Svarainius (arba laimo vaisius) išgriebkite iš sirupo.
Viską sukrėskite į indą ant pienių žiedlapių.
Užpilkite 2 litrais verdančio vandens.
Išmaišykite ir indą užrišę marliniu audiniu palikite kambario temperatūroje 2 paroms, karts nuo karto pamaišydami.
Viską nusunkite į švarų indą.
Tirščius stipriai nuspauskite ir išmeskite.
Pakaitinkite  1 litrą vandens iki virimo ir jame ištirpinkite 500 g cukraus bei sirupą, kuriame buvo svarainiai arba laimo vaisiai.
Išmaišykite ir supilkite į indą su sunka, ten pat pilkite ir pagal gamintojo rekomendacijas pasigamintą mielių – maistingųjų medžiagų tirpalą.
Užraugtą pienių vyno misą pilkite į švarų, iškaitintą vyno rauginimui skirtą indą.
Uždenkite dangteliu, vamzdelio apatinę dalį įmerkite į buteliuką su vandeniu, kad vynui rūgstant pasišalintų dujos, bet neprieitų oro.
Indą pastatykite kambaryje, ramioje vietoje, uždenkite audeklu ir palikite rūgti.
Rūgimas vyks apie 2 savaites.
Nustojus kilti burbuliukams dar palaukite 1 savaitę – vynas nuskaidrės.
Tada per tankų audinį vyną perkoškite ir supilstykite į švarius butelius.
Sandariai užkimškite kamščiais ir neškite į vėsią, tamsią patalpą.
Vynas ramiai bręs 6 mėnesius – gegužę pasigaminę, Kalėdoms jau galėsite ragauti.
Skaniausias pienių vynas  - mažiausiai 2 metus brandintas.
 

Skanių emocijų!
Skirta žurnalui oC
Idėja čia




7 komentarai:

  1. Giliai atsidūstu... ir džiaugiuosi, kad tau pavyko :) O man reikia susikaupti ir bandyti iš naujo, nes darbo nemažai. Jei būtų nepavykęs bet koks kitoks (o taip kartais būna, nors tiek vynų išbandyta), net nedvejodama daryčiau iš naujo. O čia reikia tiek pastangų :)
    Labai norėčiau paragauti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aussra, kol pienės pražys, dar laiko susikaupimui yra :)
    Jei jau man pavyko, nės abejonių, kad ir Tau pavyks :)
    Nenuleisk rankų - lauksiu rezultato :)
    O aš jau laukiu naujų (šviežių) pienių žiedų ir vėl darysiu.
    Gyventum arčiau nei prie jūros, pavaišinčiau - liko dar 2 butelaičiai.
    Šio vyno minusas, kad atidarius butelį - reikia per savaitę suvartoti, nes kitaip, kad ir šaltai laikomas, ima ir surūgsta...

    AtsakytiPanaikinti
  3. vaje koks sunkus tas pieniu vyno gaminimas, bet kaip skaniai atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. :) Laukiu naujų pienių žiedų - vėl gaminsiu :) Darbo tikrai nemažai. bet...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Turėtų būt labai gardus ir aš jo dar nesu ragavusi :) Laukiu pienių žydėjimo ...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Rennie, būtinai rask laiko ir pasidaryk. Radau dar kitokį pienių vyno receptą žurmale Virtuvė.Nuo...Iki... Siūlo maišyti su vandeniu arba obuolių sultimis.

    AtsakytiPanaikinti