Naujas atradimas šios dienos pietums.
Neabejoju, kad tai gali būti ir sočių, bet sveikų Velykinių pietų patiekalas.
Tradicijoms nenusižengsit - puikiai dera kiaušininis įdaras, svogūnai ir pavasariškai atrodantys žalieji brokoliai.
Kai už lango sniegas, lėkštėje - maloni žaluma :)
Reikės:
tešlai
250 g kvietinių miltų
žiupsnelio druskos
100 g sviesto
1 kiaušinio
3 V Š pieno
įdarui
2 didelių svogūnų
2 V Š aliejaus
170 g brokolių šakelių
žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
1 A Š malto muskato riešuto
2 kiaušinių
210 ml pieno
100 pelėsinio sūrio (naudojau "Memel blue")
žiupsnelio druskos
Gaminimas:
pyrago pagrindas
persijotus miltus sumaišykite su druska ir gabalėliais susmulkintu sviestu. Jei lydytą sviestą laikote kambario temperatūroje, valandai įdėkite jį į šaldytuvą, kad sukietėtų, nes naudojant visai minkštą sviestą tešla sunkiai minkysis, velsis ir lips prie rankų.
Pirštais viską greitai ištrinkite, kad pasidarytų trupiniai.
Įmuškite kiaušinį ir supilkite pieną.
Minkykite, kol tešla pasidarys vientisa ir nebelipni. Jei labai reikia - pabarstykite dar šiek tiek miltų.
Išminkytą tešlą dėkite į maišelį ir šaldymo kameroje palikite valandai pailsėti.
pyrago įdaras
įkaitintame aliejuje ant nedidelės ugnies pakepinkite pusžiedžiais supjaustytus svogūnus tiek, kad pasidaytų skaidrūs, bet neapskrudę.
Atvėsinkite.
Puode užvirinkite pasūdytą vandenį ir jame 5 minutes apvirkite nuo koto atskirtas brokolių šakeles.
Vandenį nupilkite, brokolius perliekite šaltu vandeniu, kad neprarastų ryškiai žalios spalvos.
Atvėsintą tešlą iškočiokite ant miltuoto paviršiaus tokio dydžio apskritimu, kokio pločio bus Jūsų kepimo indo dugnas.
Atsargiai ją įklokite į indą, dugną ir kraštus kruopščiai apspauskite, subadykite šakute dugną ir įtiesę kepimo popierių įberkite pupelių.
Pupelės neleis tešlai išsipūslėti.
Pašaukite į 180 laipsnių orkaitę ir kepkite 15-20 minučių.
Išėmę iš orkaitės, nuimkite popierių ir pupeles.
Ant apkepto pyrago pagrindo į indą dėkite iškeptus svogūnus, susmulkintą sūrį ir ant viršaus išdėliokite apvirtus brokolius.
Kiaušinius, pieną su druska, maltais muskato riešutais ir pipirais išklakite iki vientisos masės.
Masę užpilkite ant pyrago įdaro.
Kepkite 190 laipsnių orkaitėje 30 minučių.
Pyrago vidus turi būti minkštas ir purus, bet ne skystas.
Įbeskite medinį iešmelį ir ištraukite.
Jei neaplipęs įdaru - pyragas iškepęs.
Skanių akimirkų kepant ir ragaujant iškeptą :)
P.S. idėją pyragui radau čia
gerai atrodo :)
AtsakytiPanaikinti