Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2012 m. balandžio 4 d., trečiadienis

Diena su SVEIKI PRODUKTAI. Duona, kurios nereikia... minkyti


Visuotinė duonos, kurios nereikia minkyti kepimo manija.
Įsivaizduokit tik, kai taip nėra laiko, vis skaičiuojam minutes tarp darbo, namų, apsipirkimo ir visko kito. Norit naminės, gardžios, minkštutės duonos, kurios tešlos nereikia... minkyti?
PRAŠOM PRAŠOM!
Tokia yra !
Manoji šįkart - su bazilikais, sūriu ir džiovintais pomidorais
Reikės:
žiupsnelio bazilikų
100 g mozzarella sūrio su prieskoniais
žiupsnelio druskos
1 V Š aliejaus
350 ml drungno vandens
10 g šviežių mielių
ketaus arba  stiklinio puodo su dangčiu
rankšluostėlio
Gaminimas:
Miltus ir druską, smulkintus pomidorus ir sūrį sumaišykite dubenyje.
Supilkite vandenį su ištirpintomis mielėmis.
Greitai mediniu šaukštu viską išmaišykite ir uždengę indą palikite kambario temperatūroje 12 valandų rūgti.
Ant stalo paberkite miltų ir išverskite pakilusią ir išrūgusią tešlą.
Tešlos kampus užlenkite, kad susidarytų kepaliukas.
Ant rankšluosčio paberkite miltų ir perkelkite tešlą.
Apiberkite miltais ir uždengę rankšluosčiu palikite tešlą 2 valandoms pakilti.
Orkaitę su ketaus ar stikliniu puodu su dangčiu įkaitinkite iki 230 laipsnių (arba iki max).
Greitai įkaitintą puodą išimkite iš orkaitės, dėkite į jį jau pakilusią tešlą, uždenkite dangčiu ir vėl pašaukite į orkaitę.
Kepkite 30 minučių.
Puodą atidenkite, karštį sumažinkite iki 180 laipsnių ir kepkite, kol duonos plutelė gražiai parus.
Ataušinkite duoną puode uždengę drėgnu rankšluostėliu - duonos plutelė suminkštės.

SKANAUS

Receptas čia , čia , o aiški nuoroda, kaip gaminti - čia

3 komentarai:

  1. Nu, Kristina, nutariau issiaiskinti, kas ten tau nepavyko su NY Times duona; kaip jau sakiau, nesu eksperte, bet mano pamastymai butu tokie:
    1) NY Times recepte yra trys ingredientai: kvietiniai miltai, mieles ir vanduo; dar druskos, bet druska siuo atveju nesiskaito; tavo recepte esanciu visokiausiu priedu mieles turbut nepatempia, todel nera skyluciu; be to mozarella kaisdama tureetu ten prigeneruoti mase garu, riebalu ir dregmes; o dar ir aliejaus yra; misinys man labiau primena keksa, ne duona; bet jau kaip aiskinau, as ne jokia ne eksperte; duona kepiau viena karta gyvenime, ir nors nuo mazu dienu sukiojausi aplink duonos kubilus ir duona kepancios savo babos padalkas, tokia "patirtis" irgi nesiskaito;
    2) is Jurates (savo drauges, sita duona kepancios triskart per savaite) patirties zinau, kad duona gaunasi tuo akytesne ir puresne, kuo yra didesne proporcija kvietiniu miltu; mazdaug 1/8 ruginiu (arba pilnagrudziu kvietiniu) + 7/8 paprastu kvietiniu miltu; skirtingi miltai skiriasi savo glitimo savybemis, ir tai tikriausiai viska nulemia, bent jau sitame recepte;
    3) kukuruzu miltai - tai jau isvis problematiska (tu turi omeny "corn flour", tokie geltoni, panasu i polenta, ane?); todel taip vadina "corn bread" yra visiskai nepanasi i jokia duona, nes kukuruzu miltai skiriasi nuo kvietiniu kaip diena ir naktis;
    tai va, sumasumarum, manau, kad NY Times receptas geras; jeigu kada dar turesi upo, siulau pabandyti; ir bus tos sylutes, ir traski plutele, ir visa kita, kaip ir priklauso;

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū Aušrele, kad viską man aiškiai išaiškinai.
    Kukutūzų miltų (geltonų tų) dėjau labai nedaug - pabandymui, kaip viskas bus.
    O sūris, matyt, viską čia man ir pagadino.
    Na, nebuvo ta duonelė nė kiek "paklekusi". Iškilo ir paskui suformuotas kepaliukas gražiai pakilo, tik dėl tų visų priežasčių ir nebuvo gražaus akytumo. Teks kitą kart (Velykos artėja) kept :).
    Ačiū Tau, Aušrele, kad viską išsamiai paaiškinai.

    AtsakytiPanaikinti