Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2011 m. gruodžio 10 d., šeštadienis

Kalėdos: Švediški meduoliai "PEPPARKAKOR"

Dar vienas skanėstas Kalėdoms.
Taip pat puiki, žaisminga dovana, kurią galima patiems išsikepti, dekoruoti ir padovanoti artimam žmogui:)


40 meduolių reikės:

150 g medaus
110 g sviesto
80 g rudojo cukraus
375 g miltų
1/2 arbatinio šaukštelio malto cinamono
1/2 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
1/2 arbatinio šaukštelio imbiero miltelių
1/2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1/2 arbatinio šaukštelio maltų kardamono sėklų
žiupsnelio druskos
1 kiaušinio

Gaminimas:

Karščiui atspariame inde ant silpnos ugnies ištirpinau sviestą, medų ir cukrų.
Maišydama pakaitinau iki virimo, užvirus pavirinau 5 minutes, kol masė pradėjo tirštėti.
Nukėliau nuo ugnies ir subėriau visus išvardintus prieskonius.
Išmaišiau ir palikau pravėsti.
Miltus persijojau, sumaišiau su druska ir kepimo milteliais.
Miltų viduryje padariau duobutę - įmušiau kiaušinį ir supyliau prieskoninį sirupą.
Gerai išmaišiau.
Masei sutirštėjus, paminkiau, kad viskas vienodai pasiskirstytų.
Tešla bus minkšta ir lipni.
Indą su tešla uždengiau ir palikau šaltai, kad tešla atvėstų ( palikti geriausia per naktį, jei skubate, užteks ir 6 valandoms).
Atšalusią tešlą prieš kočiojant truputį paminkiau ir iškočiojau.
Tešlą kočiokite kuo ploniau - tai dar viena švediškų meduolių išskirtinė savybė - jie turi būti ne tik aromatingi, bet ploni ir trapūs.
Turimomis formelėmis išspaudžiau meduolius.
Perkėliau ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepiau 180 laipsnių orkaitėje 10 minučių.
Ataušusius "apipiešiau" glaistu,
Glaistas:
1 kiaušinuo baltymą išplakiau su 1 stikline cukraus pudros ir 1/2 citrinos sulčių.


Gražių ir ištvermingų akimirkų ruošiantis šventėms !

2011 m. gruodžio 7 d., trečiadienis

Cinamoninės sraigytės

Šalia puodelio kvapnios arbatos ilgiems žiemos ? vakarams :)


Reikės:
500 g bemielės sluoksniuotos tešlos
4 V Š cukraus
1 V Š malto cinamono
vandens

Gaminimas:

Atšildytą tešlą (pirkau "Mantingos" nepjaustytą mažais lakštais - vientisą)
Išlanksčiau ir padalinau į 2 dalis.
Kiekvieną jų  pabarsčiau miltais ir pakočiojau.
Aptepiau vandeniu, pabarsčiau cukrumi ir cinamonu.
Suvyniojau į volelius.
Tešlos volelius supjausčiau maždaug 1,5 - 2 cm pločio riekelėmis.
Sudėjau į kepimo popieriumi išklotą skardą, palikdama tarpelius, kad nesiliestų, nes kepant tūris padidės.
Kepiau 180 laipsnių orkaitėje, kol gražiai pagelto (apie 30 minučių).
Atvėsinau ant grotelių.

SKANAUS!

Trumpas snaigių šokis ir...tailandietiška vištienos sriuba su kokosų pienu

Pastebėjot, jau antrą dieną  sninga.
Apsidžiaugėt?
Ne?
Man gražu žiūrėt, kaip neskubėdamos, sukdamosi, šokdamas lengvutį savo šokį žemėn leidžiasi nėriniuotos snaigės.
Leidžiu joms nutūpt ant delno ir kol neištirpsta - apžiūriu, kokios jos gražios.
Nėriniuotos, ažūrinės, ir nė vienos nėr pasikartojančiu raštu.
Puiki gamtos kūryba.
Slampinėjau lauke, dėliojau visokias mintis, kad galvoje vietos kitiems dalykams liktų ir stebėjau snaigių šokį...
Grįžau, žinoma, sužvarbus, išalkus, bet laiminga :)
Pasišildymui ir alkio kirminui nuraminti - aromatinga tailandietiška vištienos sriuba su kokosų pienu


Reikės:

250 ml kokosų pieno
250 ml vištienos sultinio
maždaug 3 cm imbiero  šaknies
vištienos krūtinėlės file
1 A Š maltų čili pipirų
1V Š sojų padažo (light)
1 A Š rudojo cukraus
1 A Š stambiai tarkuoto kokoso riešuto
saujos smulkintų kalendros lapelių ( neturint galima pakeisti pertažolėmis)

 Gaminimas:

Kokosų pieną sumaišiau su vištienos sultiniu.
Galima patiems išsivirt arba pasigaminti sultinio kubelį užpylus vandeniu.
Subėriau nuluptą ir griežinėliais supjaustytą imbierą.
Užvirinau ir ant silpnos kaitros paviriau 10 minučių vis pamaišydama.
Vištienos file supjausčiau plonomis juostelėmis ir sudėjau į sultinį.
Viriau dar 10 minučių, kol vištiena suminkštėjo.
Paskaninau maltais čili pipirais, sojų padažu, ruduoju cukrumi.
Prieš pilant sriubą į lėkštes, subėriau smulkintus kalendros lapelius ir tarkuotą kokoso riešutą.


SKANAUS!

2011 m. gruodžio 5 d., pirmadienis

Vokiški meduoliai

Toliau ruošiu Kalėdinius skanėstus.
Kepu, glazūruoju ir dedu į spalvingas dėžutes, maišelius.
Reikia viską suslėpti, kad liktų neišragauti :)
Meduoliai...
Kokių tik jų nebūna...
Prieskoniniai, pipiriukais pagardinti, o juos kramsnojant reikia užsigerti dideliu gurkšniu saldžios arbatos arba  vyno.
Švelnaus skonio, migdoliniai, kurių vis norisi ir norisi.
Man pačiai skaniausi minkšti, tiesiog tirpstantys burnoje.
Šiam kartui - prieskoniais kvepiantys, riešutais pagardinti, šokoladu aplieti vokiški lebkuchen meduoliai  iš Niurnbergo :)


20 meduolių (skaičius priklausys nuo meduolių dydžio) reikės:
tešlai 200 ml medaus
85 g sviesto
250 g miltų
100 g maltų migdolų
1 arbatinio šaukštelio malto imbiero
1 arbatinio šaukštelio malto cinamono
1/3 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
1/3 arbatinio šaukštelio tarkuoto muskato riešuto
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
nutarkuotos 1 citrinos žievelės
šokoladiniam glajui 200 g juodojo šokolado
3 arbatinių šaukštelių saulėgrąžų aliejaus

Gaminimas:

Dubenyje sumaišiau persijotus miltus, prieskonius, kepimo miltelius ir smulkiai tarkuotą citrinos žievelę.
Karščiui atspariame inde ištirpdžiau sviestą ir medų, kol pasidarė vientisa masė.
Medaus - sviesto masę supyliau į miltų mišinį.
Viską išmaišiau..
Tešla turi būti minkšta ir šiek tiek lipni.
Dubenį uždengiau ir padėjau šaltai parai (galima ir ilgiau - meduoliai nuo to bus tik kvapnesni).
Iš atšaldytos tešlos dariau maždaug 3 cm pločio rutuliukus, per vidurį lengvai paspausdama.
Sudėjau į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Kepiau 180 laipsnių orkaitėje 15 minučių.


Atvėsinau perkėlus ant grotelių.
Kol meduoliai vėso, pasigaminau glajų.
Dubenėlin subėriau trupintą šokoladą ir supyliau aliejų.
Viską kaitinau kitam inde, pripiltam vandens.
Šokoladui ištirpus dar kart išmaišiau ir nukėlus nuo ugnies palikau, kol ataušo iki kambario temperatūros.
Per ilgai laukti nereikėtų, nes masė pradės stingti.
Atvėsusių meduolių viršų pamerkiau į glajų ir išdėliojau ant grotelių, kad glajus sustingtų.
Receptas nusižiūrėtas iš žurnalo "Virtuvė"
SKANAUS!

Adventas: kepti obuoliai, įdaryti spanguolių uogiene ir kukurūzų dribsniais

Čia tam atvejui, kai korisi kažko skanaus, lengvo, greit pagaminamo ir skaniai suvalgomo.


Reikės:
6 vidutinio dydžio obuolių
4 V Š spanguolių uogienės (galima naudoti bet kokią mėgiamą)
1 V Š kukurūzų dribsnių (corn flakes)
trupučio sviesto kepimo indams patepti

Gaminimas:

Nuplautus obuolius nusausinau, išskobiau sėklalizdžius.
Kiekvieno obuolio žievelę lengvai įpjoviau ties pusiauju :) (per vidurį).
Į išskobtą obuolių vidų pridėjau uogienės.
Ant viršaus apibarsčiau kukurūzų dribsniais.
Sudėjau į sviestu pateptus kepimo indelius.
Kepiau 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių.


SKANAUS!

2011 m. gruodžio 4 d., sekmadienis

Braškių, grietinėlės ir desertinės varškės ledai. Vasarą parašyta, bet nepaskelbta...

Kaip jums nesibaigiantys tropiniai karščiai mūsų Lietuvoj?
Nepavargot dar nuo tokio oro?
Nuo tokios vasaros?
Mes ir toliau leidžiam savo vasarą kaime :)
Palausite, kaip ir kuo gaivinamės?
Mielieji, kaimas  "fainas" ir unikalus tuo, kad niekam nepasiūlysi šaltos arbatos su ledukais.
Pavaišinti liks tiesiog nesupratę, kas čia per "mandrystė"...
Pabodus saldžioms sriuboms ir uogų kompotams ( uogos jau suvalgytos) aš ir toliau gaminu...ledus.
Šįkart - riebesni, sodresni Braškių, grietinėlės ir desertinės varškės ledai.


Reikės:

400 g šviežių braškių
100 g cukraus
200 ml 35% riebumo grietinėlės
2 v.š. cukraus pudros
1 pakelis desertinės varškės

Gaminimas:

Braškes sutryniau, sumaišiau su cukrumi.
Į grietinėlę subėriau cukraus pudrą. Išplakiau iki standžių putų.
Įmaišiau desertinę varškę.
Supyliau trintas braškes.
Viską lengvai permaišiau. Daug nemaišykite, ledai turi būti "margi".
Supyliau į šalčiui atsparų indą.
Šaldiklyje šaldžiau 5 valandas.
Nuolat maišyti nereikia, nes ledai su grietinėle. Vandens kristaliukai ledams šąlant nesusidaro.
Prieš patiekiant palaikykite šaldytuve, ištrauktus iš šaldiklio - lengviau išsiims.


SKANAUS!

2011 m. gruodžio 1 d., ketvirtadienis

Škotiškas džiovintų vaisių pyragas "DUNDEE"

Na, ar jau Jus pamažu ima užvaldyti "šventinis" maratonas?
Kur apsidairysi - vien blizgučiai akis akina, plastikiniai "kalėdų seniai" rankomis modami kviečia: "Ateik, pirk, pirk, pirk"...
Vienai draugei pasakiau, kad jau meduoliams tešlą minkyt ruošiuosi "pamišus" - diagnozavo.
O štai kita, internetinė mano draugė nenuilsta ir nerimdama kaip bitelė sukasi virtuvėj.
Žaviuosi tokiais žmonėmis.
Mane kartais tinginys pagauna, įkiša maišan ir neleidžia nieko daryt.
Sėdžiu tada ant sofutės, geriu arbatą ir net (nedrąsu pasisakyti) valgau pirktinę bandelę.
O skani ana velnioniškai būna :)...
Imdama iš Aušrelės gerą toną ir greitį, sakau sau, kad jau po trupurį, kad ir žvirblio žingsniu, reikia pradėt ruoštis artėjančioms šventėms.
Rytinėje Škotijos pakrantėje esančio uosto vardu vadinamas šis purus, su daug daug vaisių ir riešutais pagardintas sviestinis pyragas.
Iš kitų panašių kepinių šis pyragas išsiskiria savo viršumi, puoštu migdolų raštais.
Šis pyragas - brandinamas.
Kepu jį  tik prasidėjus Adventui, kad iki Kalėdų subręstų.
Kam to reikia?
"Stori", prieskoniniai kepiniai turi vieną puikią savybę - kuo ilgiau jie pastovi, tuo skanesni, minkštesni, aromatingesni būna.
Škotišką džiovintų vaisių pyragą kepiau praeitoms Kalėdoms.
Liko nuotrauka, receptas ir... saldus, kvapnus prisiminimas :)


Reikės:

150 g kambario temperatūros sviesto
150 g cukraus
3 kiaušinių
230 g miltų
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
2 valgomųjų šaukštų pieno
150 g razinų
150 g džiovintų spanguolių
50 g džiovintų vyšnių be kauliukų
50 g cukruotų imbierų
50 g džiovintų abrikosų
2 valgomųjų šaukštų maltų migdolų
nutarkuotos 1 citrinos žievelės
nutarkuotos 1 apelsino žievelės
2 valgomųjų šaukštų škotiško viskio (galima naugoti ir brendį)
50 - 60 g migdolų riešutų (patariama naudoti nuluptus)

Gaminimas:

Sviestą su cukrumi išsukau iki purios masės.
Išplaktus kiaušinius nuolat maišant supyliau į sviesto - cukraus masę.
Maišiau, kol masė pasidarė vientisa.
Įsijojau miltus su kepimo milteliais.
Gauta tešla turi būti grietinės tirštumo.
Jei tirštesnė, įpilkite pieno.
Viską dar gerai išmaišykite.
Susmulkintus džiovintus vaisius, maltus migdolus, tarkuotas citrinos ir apelsino žieveles sudėjau į plastikinį maišelį.
Įbėriau 1 valgomąjį šaukštą miltų.
Sandariai užspaudus, maišelį papurčiau, kad vaisiai apliptų miltais.
To reikia tam, kad lengviau pasiskirstytų tešloje.
Miltų perteklių nupurčiau, o vaisius atsargiai įmaišiau į tešlą.
Galiausiai supyliau viskį.
Apvalią kepimo skardą patepiau sviestu.
Supyliau pyrago tešlą.
Medine mentele išlyginau paviršių ir švelniai įspaudžiant išdėliojau mogdolus.
Migdolai buvo su luobelėmis, bet tai skonio nė kiek nesugadino :)
Pyragą kepiau 180 - 190 laipsnių orkaitėje 2 - 2.5 valandos.
Pyragas storas, daug vaisių, tad būtinai patikrinkite įsmeigiant medinį pagaliuką, ar jau iškepęs.
Iškepusį palikau atvėsti.
Viršų aptepiau tirpintu pienišku šokoladu.
Skanus ir tik iškeptas, truputį pravėsęs.
Jei nusprendėt laikyti iki Kalėdų - suvyniokit į kepimo popierių, tada į aliuminio foliją ir padėkit sausoje, vėdinamoje patalpoje.
SKANAUS!