Kur apsidairysi - vien blizgučiai akis akina, plastikiniai "kalėdų seniai" rankomis modami kviečia: "Ateik, pirk, pirk, pirk"...
Vienai draugei pasakiau, kad jau meduoliams tešlą minkyt ruošiuosi "pamišus" - diagnozavo.
O štai kita, internetinė mano draugė nenuilsta ir nerimdama kaip bitelė sukasi virtuvėj.
Žaviuosi tokiais žmonėmis.
Mane kartais tinginys pagauna, įkiša maišan ir neleidžia nieko daryt.
Sėdžiu tada ant sofutės, geriu arbatą ir net (nedrąsu pasisakyti) valgau pirktinę bandelę.
O skani ana velnioniškai būna :)...
Imdama iš Aušrelės gerą toną ir greitį, sakau sau, kad jau po trupurį, kad ir žvirblio žingsniu, reikia pradėt ruoštis artėjančioms šventėms.
Rytinėje Škotijos pakrantėje esančio uosto vardu vadinamas šis purus, su daug daug vaisių ir riešutais pagardintas sviestinis pyragas.
Iš kitų panašių kepinių šis pyragas išsiskiria savo viršumi, puoštu migdolų raštais.
Šis pyragas - brandinamas.
Kepu jį tik prasidėjus Adventui, kad iki Kalėdų subręstų.
Kam to reikia?
"Stori", prieskoniniai kepiniai turi vieną puikią savybę - kuo ilgiau jie pastovi, tuo skanesni, minkštesni, aromatingesni būna.
Škotišką džiovintų vaisių pyragą kepiau praeitoms Kalėdoms.
Liko nuotrauka, receptas ir... saldus, kvapnus prisiminimas :)
150 g kambario temperatūros sviesto
150 g cukraus
3 kiaušinių
230 g miltų
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
2 valgomųjų šaukštų pieno
150 g razinų
150 g džiovintų spanguolių
50 g džiovintų vyšnių be kauliukų
50 g cukruotų imbierų
50 g džiovintų abrikosų
2 valgomųjų šaukštų maltų migdolų
nutarkuotos 1 citrinos žievelės
nutarkuotos 1 apelsino žievelės
2 valgomųjų šaukštų škotiško viskio (galima naugoti ir brendį)
50 - 60 g migdolų riešutų (patariama naudoti nuluptus)
Gaminimas:
Sviestą su cukrumi išsukau iki purios masės.
Išplaktus kiaušinius nuolat maišant supyliau į sviesto - cukraus masę.
Maišiau, kol masė pasidarė vientisa.
Įsijojau miltus su kepimo milteliais.
Gauta tešla turi būti grietinės tirštumo.
Jei tirštesnė, įpilkite pieno.
Viską dar gerai išmaišykite.
Susmulkintus džiovintus vaisius, maltus migdolus, tarkuotas citrinos ir apelsino žieveles sudėjau į plastikinį maišelį.
Įbėriau 1 valgomąjį šaukštą miltų.
Sandariai užspaudus, maišelį papurčiau, kad vaisiai apliptų miltais.
To reikia tam, kad lengviau pasiskirstytų tešloje.
Miltų perteklių nupurčiau, o vaisius atsargiai įmaišiau į tešlą.
Galiausiai supyliau viskį.
Apvalią kepimo skardą patepiau sviestu.
Supyliau pyrago tešlą.
Medine mentele išlyginau paviršių ir švelniai įspaudžiant išdėliojau mogdolus.
Migdolai buvo su luobelėmis, bet tai skonio nė kiek nesugadino :)
Pyragą kepiau 180 - 190 laipsnių orkaitėje 2 - 2.5 valandos.
Pyragas storas, daug vaisių, tad būtinai patikrinkite įsmeigiant medinį pagaliuką, ar jau iškepęs.
Iškepusį palikau atvėsti.
Viršų aptepiau tirpintu pienišku šokoladu.
Skanus ir tik iškeptas, truputį pravėsęs.
Jei nusprendėt laikyti iki Kalėdų - suvyniokit į kepimo popierių, tada į aliuminio foliją ir padėkit sausoje, vėdinamoje patalpoje.
SKANAUS!
Labai grazu! o migdolus ant virsaus isdelioji jau iskepusi, ar kaip?
AtsakytiPanaikintiAčiū, Aušrele :)
AtsakytiPanaikintiMigdolus išdėlioju amt tešlos, kada į kepimo skardą supilu. Prieš kepant.