Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2011 m. gruodžio 24 d., šeštadienis

Sausainiai Kalėdų Seneliui

Iš vaikystės ateina Kalėdos...
Paplotėlis, šienelis, Mama.
Verpia tylą naktis atsisėdus,
Kursto krosny ugnelę žiema.
Tu, ateik mano angele baltas,
Iš sapnų, iš dangaus, iš žvaigždžių.
Kasdienybės pilkos nesugeltas,
Atsistok po vaikystės medžiu.
Aš sudėsiu žvaigždes tau po kojų.
Tik ateik iš Kalėdų nakties.
Iš vaikystės per dangų, per gojų
Įsisupęs į skliautą vilties.  (Z. Gaižauskaitė)

Rytoj - Kūčios.
Poryt - Kalėdos.
Metas, kuomet laukimas stipresnis už bet kokius kitus pojūčius.
Laukimas Kūčių vakarienės, kada vienu metu stalas pasipuošia 12 skirtingų valgių, skiriamų kiekvienam metų laikui.
Laukimas Kalėdų nakties, kuomet vidurnaktį gyvuliai sušneka žmogaus balsu, kada vanduo šuliny vynu virsta...
Argi ne stebuklai?
Prisipažinsiu, vaikystėj ne kartą laukiau vidurnakčio, kad patikrinčiau, ar šulinys pilnas vyno. Tik, deja, laikrodžio rodyklėms nuslinkus nuo 11 - akys pačios lipte sulipdavo...
Bet aš vis dar tikiu, kad ties stebuklai vyksta, nesvarbu, kad mes jų nespėjam pamatyt.
Jie yra ir bet kokiu pavidalu mus aplanko.
Tam pritaria ir mano vyresnysis sūnus Pranciškus.
Jis šventai įsitikinės, kad Kūčių vakarą prieš einant miegoti būtinai po eglute reikia padėti stiklinę pieno ir pačių skaniausių namuose keptų sausainių.
Tai dovanos Kalėdų seneliui, išvargusiam po kelionės pas kiekvieną vaiką.
Šiais metais tradicija tęsiama toliau ir mūsų Kalėdų Senelis neliks alkanas ir ištroškęs.
Ssusainiai Kalėdų Seneliui


Reikės:

125 g minkšto sviesto
110 g cukraus
1 A Š vanilinio cukraus
1 didelio kiaušinio
310 g kvietinių miltų
1 A Š kepimo miltelių
žiupsnelio aguonų (nebūtinai)
1 V Š smulkaus cukraus (apibarstymui)
50 g tirpinto juodo šokolado (glazūrai)
žiupsnelio druskos

Gaminimas:

Sviestą išsukau su cukrumi iki purios masės.
Subėriau vanilinį cukrų, įmušiau kiaušinį.
Miltus persijojau su druska ir kepimo milteliais.
Miltus atsargiai įmaišiau į sviesto ir kiaušinio mišinį.
Užminkiau tešlą.
Tešlą padalinau pusiau.
Vieną tešlos dalį apibarsčiau aguonomis ir dar perminkiau, kad aguonos kaip galima vienodžiau pasiskirstytų.
Kitą tešlos dalį palikau kaip buvusią.
Tešlą padėjau šaltai, kad atšaltų bent 20 minučių.
Ant miltais pabarstyto paviršiau iš kiekvienos tešlos dalies iškočiojau maždaug 3 mm storio lakštus.
Turimomis saudainių formelėmis išspaudžiau sausainius.
Vienus sausainius prieš kepant apibarsčiau smulkiu cukrumi, kuris kepant gražiai apsilydo ir sausainiai atrodo kaip apšerkšniję :)
Dėjau juos į kepimo popieriumi išklotas skardas ir kepiau 180 laipsnių orkaitėje 20 minučių, kol gražiai pagelto.
Iškepusius atvėsinau.
Kitą dalį iškeptų sausainių apliejau tirpintu juodu šokoladu.
Papuošimas kiekvieno savitas ir kitoks.


Skanių sausainių Kalėdų Seneliui!
O visiems visiems, pažįstamiems, draugams, bičiuliams ir savo tinlaraščio skaitytojams linkiu ir mažuose dalykuose surasti dielius stebuklus.
Apsižvalgykit - aplink mus tokie dideli stebuklai - draugai, šeima, artimieji.
Juk taip gera jausti šalia savęs artimą žmogų, pažiūrėti į akis ir... tiesiog nusišypsoti.
Tuo akimirksniu įvyksta pats gražiausias stebuklas, nebyliai perduodamas viens kitam :)
Su artėjančiomis šventomis Kalėdomis!
Kristina



.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą