Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2012 m. kovo 20 d., antradienis

Keksiukų diena: kada lietus barbena į langus ir saulės nėr...

Labai šokoladiniai kavos keksiukai su spanguolėmis


Tipiškas lietuviškas pavasaris - sniegynai nutirpę, lietus barbena be perstojo į langus o vėjas toks, kad, rodos, ims ir be gailesčio nupūs bele kur...
Mes šiltai sėdim namuose, vis žvilgtelėdami pro lietaus lašais nurašytus langus ir laukiam gražesnių dienų, saulės spindulėlių, jau pradėsiančios dygti žolytės.
Laukiam jau esamo pavasario :)
Keistokai skamba "jau esamo" pavasario. Bet iš tiesų - kalendorinis pavasaris beveik jau mėnuo kaip čia :).
Laukiam laukiam, o kol laukiam - konditerijos pasaulis šiandien švenčia Tarptautine jau tapusia burnoje tirpstančių morenginių macarons pyragaičių dieną.
Skaniųjų pyragaičių, kuriuos  praėjusio amžiaus pradžioje sukūrė „Ladurée" įkūrėjo Louis Ernesto Ladurée anūkas Pierre‘as Desfontaines: sulipdė du morenginius sausainius kremu.
Nekepiau šiandien aš macaroniukų. Deja...
Šiandien mūsų namuose karaliavo keksiukai: labai šokoladinai su spanguolėmis, švelniai šokoladiniai, jogurtiniai su avižinais dribsniais ir aviečių uogiene.
Nors ir apniukusi, lietinga, bet ši diena buvo PUIKI :)

Reikės 12 keksiukų:

300 g miltų
žiupsnelio druskos
250 ml stiprios kavos
120 g sviesto
150 g cukraus
1,5 A Š kepimo miltelių
4 V Š kakavos miltelių
3 V Š riebios grietinės
1 vanilės ankštelės arba 1 V Š vanilinio cukraus
saujos šaldytų spanguolių

Dekoravimui:

250 ml riebios grietinėlės
2 V Š cukraus
1 A Š kakavos miltelių
šokoladinių širdelių ar kitokių turimų valgomų arba nevalgomų papuošaliukų :)
vanilės

Gaminimas:

Miltus persijojau, subėriau druską, kepimo miltelius, cukrų.
Vanilės ankštelę perpjoviau išilgai ir išėmiau sėklytes, jas sutryniau preskonių grūstuvėliu.
Subėriau į miltų mišinį (atidėjau žiupsnelį grietinėlės glaistui)..
Sviestą išlydžiau, sumaišiau su grietine ir perkošta užplikyta ir ataušinta kava.
Supyliau į miltų mišinį.
Viską išmaišiau, kad tešla būtų vientisa.
Tešlą išmaišius, subėriau spanguoles - permaišiau viską.
Į keksiukų kepimo formeles dėjau kepimo popierėlius keksiukams ir 3/4 jų tūrio užpildžiau tešla.
Kepiau 180 laipsnių orkaitėje 25 minutes.
Į atšaldytą grietinėlę subėriau cukrų, žiupsnelį trintų vanilės sėklyčių ir viską išplakiau iki standžių putų.
Gauta mase aptepiau kiekvieną atvėsusį keksiuką, papuošiau šokoladinėmis širdelėmis ir apibarsčiau kakavos milteliais.


Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą