Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2011 m. birželio 1 d., trečiadienis

Antroko mokslo metų pabaiga ir... kriaušių pyragas



Vakar mano sūnus baigė antrą klasę!
Pagaliau... atsiduso gavęs pasiekimų knygelę su mokytojos įrašu "keliamas į trečią klasę".
Atsimenu, kad ir mes laukdavom to stebuklingo sakinio, patvirtinančio, kad dar vieni mokslo metai jau prabėgo, kad ateinantį rudenį būsim dar žingsniu pirmyn link vis painesnių ir painesnių mokslo labirintų.
Vat taip jau būna.
O vejant slogias mintis šalin apie atvargtus mokslo metus, kepiau purų, kvapnų "Kriaušių pyragą" būsimiems trečiokams.
Iškepiau, nufotografavau ir išskubėjau į mokyklą...

Reikės:
Tešlai
200 g kvietinių miltų1 kiaušinio
1 V Š cukraus
80 g sviestožiupsnelio druskos
1 V Š vandens
Sirupui
500 ml vandens
1 A Š cinamono
1 A Š kardamono
150 g cukraus
Įdarui
5 vidutinių prinokusių kriaušių (gali būti ir konservuotos)
130 g riebios grietinės
2 kiaušinių
200 g sezamų sėklų
1 A Š aguonų
40 g cukraus

Gaminimas:

Pasiruošiau tešlą - sviestą sumaišiau su miltais, įmušiau kiaušinį, subėriau cukrų, druską ir įpyliau šaukštą vandens.
Užminkyta tešla turi būti nelipni ir elastinga.
Paruoštą tešlą suvyniojau į maistinę plėvelę ir įdėjau į šaldymo kamerą pusvalandžiui.
Kol tešla šalo, išsiviriau sirupą.
Į verdantį vandenį subėriau cukrų su prieskoniais.
Maišydama pakaitinau, kol cukrus ištirpo.
Kriaušes nulupau ir sudėjau į sirupą.
Jai kriaušės žalios, virti reikės 30 min., jei naudosite konservuotas, tuomet sirupe pavirkite 15 min., kad prisigertų prieskonių aromato.
Išvirtas kriaušes išėmiau.
Likusį sirupą kaitinau ant nedidelės ugnies tol, kol išgaravo vanduo ir liko tąsi masė.
4 kriaušes perpjoviau pusiau.
Išėmiau sėklas.
Likusią kriaušę palikau neperpjautą.
Atšaldytą tešlą iškočiojau.
Tešla išklojau apvalią kepimo skardą, palikdama pi 1 centimetrą kraštams.
Tešlą subadžiau šakute.
Ant tešlos išdėliojau perpjautas kriaušes.

Į vidurį įdėjau neperpjautą kriaušę.
Įdaras - sezamų sėklas,aguonas, kiaušinius, grietinę ir cukrų išplakiau iki vientisos masės.

Gauta mase apipyliau aplink išdėliotas kriaušes.

Kepiau 25 minutes 210 laipsnių orkaitėje.
Pravėsusį pyragą apipyliau išvirtu sirupu.


SKANAUS !

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą