Vakar visi namai kvepėjo pienu.
Kaitinamo pieno kvapu.
Sumaišyto su rūgusiu pieno kvapu.
Tada - varškės kvapu ir galiausiai - spaudžiamo sūrio.
Visi šie kvapai tokie mieli ir tokie pažįstami, nes iš vaikystės atėję...
Pasiryžau ir padariau suplanuotą darbą - panaudojau naminį pieną, parsivežtą iš toli toli (Panevėžio) TEISINGAI.
Susiruošiau ir pasigaminau ... naminį saldaus pieno sūrį.
Tikrą tikrą, be jokių kiaušinių, grietinės įmaišymų.
Nemėgstu rauginto pieno sūrių, nes nepatinka rūgštis ir jų trapumas.
Patys skaniausi man - "guminiai" saldaus pieno sūriai, kuomet pjaunant, peilis "eina kaip per sviestą", atpjauto sūrio gabalėlis, atsikandus, ima ir ištirpsta burnoje.
Va, tokie sūriai - mano mėgstamiausi ;).
Darbo visai nedaug - kantrybės šiek tiek ir laiko reikia :).
O viskas daroma štai taip:
2 litrus nenugriebto saldaus pieno pakaitinau iki virimo.
Supyliau 1 litrą rauginto pieno ir maišant toliau kaitinau, kol pienas susitrukė į mažus gumuliukus ir išsiskyrė išrūgos.
Viskas.
Kiaurasamtį išklojau trigubu sluoksniu marlės (galima ir nelabai tankiu lininiu audiniu) ir supyliau pieną.
Leidau išbėgti išrūgoms (maždaug valandą).
Marlės galus susukau ir gautą būsimo sūrio masę suslėgiau tarp 2 lentelių, ant viršaus uždėjus 3 litrų stiklainį su vandeniu, kad paspaustų.
Palikau 10 valandų (man laikas pasitaikė pernakt).
Ryte suslėgtą sūrį išvyniojau ir skanėstas pusryčiams jau buvo pagamintas :).
SKANAUS!
Kristina - labai grazu!! prisimenu ir as tuos laikus, kai tokius surius spausdavom; po du - tris is karto; buvom prisisiuve trikampiu surmaisiu, o spaudimui tetis buvo padares spacialius irenginius; tik musu suriai gal kiek baltesni budavo nei tavasis;
AtsakytiPanaikintiAušrele, pas mus mu irgi buvo tokių sūrmaišių, kol gyvenau pas mamą, kol karvę auginom :) Ir sūriui spaustuvą turėjom. Laikai keičiasi, daiktai išeina, o kai prisireikia - nebėra...
AtsakytiPanaikintiSūris geltonas, nes pienas labairiebus, grietinės nenugriebiau.
Man saldaus pieno sūris irgi pats skaniausias :) Tavasis atrodo labai skaniai!
AtsakytiPanaikintiVilma, džiugu, kad ne man vienai tokie sūriai patinka :)
AtsakytiPanaikintiOooooo, koooks sūūūris! Labai labai skaniai atrodo :) aš ir jau seniai svajoju pasigaminti saldaus pieno sūrį, ale, kad rodos labai brangiai gaunas..reik jaučiu irgi iš kaimo pieno nusipirkti... :)
AtsakytiPanaikintiLabai gražios nuotraukos :)
Reda, didesniam sūriui reikia 4 - 5 litrų pieno.
AtsakytiPanaikintiParduotuvinis "iš bėdos" irgi tinka, tik kad jis neriebus, net naudojant 3,5 % riebumo pieną...
Reikia kaimiško - tikro pienuko.
Ačiū, su fotografavimu ne visada pavyksta susidraugauti...