Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2011 m. sausio 24 d., pirmadienis

Granola arba vienos ašakos istorija :)


Visaip stengiuosi, kad šeimai nekiltų pagunda pusryčiams valgyti sumuštinių, nes gaila man jų skrandukų... Kai liūdesys apima žvelgiant į košės dubenėlį, virtą kiaušinį ar tradicija tapusius savaitgalio pusryčių blynelius su visokiausiais įdarais ( o mūsų tėtis tai moka puikiai ) belieka įjungti google programą smegeninėje ir ieškoti ko nors naujo, neragauto ir skanaus.
Pirmojoje Beatos knygoje yra super receptas. Granola. Daug džiovintų vaisių, sėklyčių, medaus, avižinių dribsnių. Žodžiu skanusis "lesalas" ne paukščiams, o pusryčiautojams :)
Kai visus reikiamus komponentus sudėjau, pasidarė didžiulis dubuo skanėstų.
Kepinant orkaitėje (o taip reikia, kad viskas suminkštėtų ir paskrustų) namai prisipildė gradžiausių vanilės, cinamono ir kepinto medaus aromatų. Sūnus džiaugsmingai pranešė : "o, spraginam karamelinius kukurūzus". Malonu girdėt tokį pagyrimą:).
Šįryt valgant teko prisiminti pasaką iš vaikystės  apie vilką, kuris rijo ašaką:) Taip pasiskanaudama kirtau Gralolą, užpiltą jogurtu ir uogiene, kad iš tiesų gerklėj liko ašaka. Mažutė, smulkutė, neiškrapštoma.
Patarimas - nusipirkus avižų dribsnius juos persijoti ar perrinkti, kad neliktų tų ašakėlių ir kad bevalgant nenutiktų kaip man;) Aš, žinoma, nepersijojau ir...paspringau...

Ko mums reikės:

500 g stambių avižinių dribsnių
150 g saulėgrąžų sėklų
50 g sezamų sėklų (jei nemėgstate, nedėkite)
100 g moliūgų sėklų
100 g kokosų drožlių
100 g sėlenų arba kviečių gemalų
100 g linų sėmenų
100 g džiovintų spanguolių
100 g razinų
50 g lazdyno riešutų
200 ml saulėgrąžų aliejaus
4 V Š medaus
pakelis vanilinio cukraus
2 V Š malto cinamono

Gaminimas :

Visus sausus produktus subėriau į indą (tik persijokite avižų dribsnius).
Riešutus perskėliau tik pusiau, smulkiau nereikia.
Į puodą sudėjau medų ir supyliau aliejų. Pakaitinau, kol medus ištirpo ir pasidarė vientisa masė. Išmaišius ją supyliau ant sauso mišinio. Gerai išmaišiau, kad vienodai pasiskirstytų medus ir aliejus.
Paruoštą masę subėriau į skardą ir pašoviau į 170 laipsnių orkaitę. Kepinau 30 minučių. Vis pamaišydavau, kad nesudegtų.
Turi švelniai paskrusti.
Mes valgom su jogurtu ir turima uogiene. Puikus derinys - jogurtas ir šaldytos uogos žiemą. Vasarą jau ir šviežios tiks:).
SKANAUS!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą