Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2012 m. sausio 17 d., antradienis

Dore Greenspan obuolių pyragas

Pagaliau... pagaliau... pagaliau...
Balta žiema.
Garuojantis puodelis arbatos.
Ir NEPAKARTOJAMAS  Dore Greenspan obuolių pyragas, nusižiūrėtas iš Aušros tinklaraščio Vaikai ir Vanilė.


Nusižiūrėjau šį pyragą jau tada, kai Aušra tik pasidalino receptu, tik neturėjau tinkamos kepimo skardos.
"Garbanotais" krašteliais.
Nusipirkau, pasiryžau ir išsikepiau.
Likau sužavėta ir patenkinta rezultatu.
Pyragas tirpstantis burnoje, lengvas, saikingai saldus ir kvepiantis obuoliais, kriaušėmis ir melisomis...

Reikės:

1 ir 1/2 stiklinės kvietinių miltų
1/2 stiklinės cukraus pudros (naudojau 3 V Š smulkaus cukraus)
žiupsnelio druskos
1 kiaušinio trynio
125 g atšaldyto sviesto (tešlai)
2 - 3 V Š  smulkaus cukraus
6 didelių obuolių (naudojau "Antaninius" ir "Auksį")
1/2 litro kriaušių - obuolių marmelado su melisomis
50 g sviesto (pyrago viršui apdėti prieš kepant)


Gaminimas:

Turimą kepimo formą ištepiau sviestu.
Orkaitę įkaitinau iki 190 laipsnių.
Sviestą, skirtą tešlai, supjausčiau gabalėliais ir sumaišiau su persijotais miltais ir druska.
Subėrau cukrų.
Viską pertryniau pirštais, kol pasidarė smulkūs trupiniai.
Įmušiau kiaušinio trynį.
Išmaišiau.
Tešla dar nelipo, tad įpyliau 2 V Š šalto vandens.
Tešlą lengvai suminkiau į rutulį ir iškočiojau.
Įklojau į kepimo skardą.
Prispaudžiau prie skardos sienelių ir dugno.
Apatinę tešlos dalį subadžiau šakute ir padėjau šaltai valandai.
Obuolius supjausčiau skiltelėmis, išėmiau sėklalizdžius ir nulupau.
Supjausčiau plonomis riekelėmis ir išdėliojau ant tešlos apskritimu.
Obuolių sluoksnį aptepiau kriaušių - obuolių marmeladu su melisomis.
Supjausčiau likusius obulius ir išdėliojau ant viršaus.
Apibarsčiau cukrumi ir apdėliojau mažais sviesto gabalėliais.
Kepiau 50 minučių.


SKANAUS!

8 komentarai:

  1. Aciu Kristina dar karteli, kad ryzaisi isbandyti; tavasis atrodo dar grazesnis, nei mano; tikriausiai stebuklus padare tas kriausiu-obuoliu-melisu dzemas!! labai labai grazu!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aušryt, ačiū Tau, nebūtum pasidalinus - nebūčiau kepus. Likau sužavėta labai labai. Kai skanus, gal tada ir atrodo gražiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaip gerai atrooodo...mmm, dievinu obuolinius pyragus, ir papskritai, obuoliai dėrių gėris, ane? :D Noooriu šio pyrago :)))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na kas čia man su rašyba :DDD turbūt jau akys mato ne tai ką rankos rašo...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Atrodo labai gražiai ir skaniai. Kepa šiuo metu orkaitėj ne toks gražus, bet tikiuosi irgi lb skanus obuolainis :)))

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aure, grožis tik akims paganyti ;) Svarbiausia - skonis, kuris išlieka atminty jau pyragą suvalgius ir net praėjus kuriam laikui :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. eina sau, kaip gražu ir .... na juk aišku - seiles varvinatis vaizdas juk.
    o kas čia per džemas toks intriguojantis? gal pačios gamintas? prašom receptą mestelti :)

    AtsakytiPanaikinti