Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2012 m. sausio 23 d., pirmadienis

Juodojo vandens drakono metai

Kaip tik šiandien, sausio 23 kinai švenčia juodojo vandens drakono Naujuosius Metus.
Pasak astrologų ir kitokių "ogų", dažnai besidairančių į žvaigždes ( gražus posakis likęs tik) savo kompiuterių ekranuose, šie metai turėtų būti sėkmingi jauniems, reprodukcinio amžiaus žmonėms.
Jūs tokio amžiaus?
Tada dar spėjote į važiuojantį traukinį.
Daug dirbkite, siekite užsibrėžtų tikslų, įgyvendinkite savo svajones ir viskas bus gerai.
Namuose, pietrytinėje pusėje, pasako žinančių savo amatą žvaigždžių spėjikų, įkurdinkite drakono skulptūrėlę ir dėžutę šalia (pinigams kaupti).
Kaskart įmeskite pinigėlių ir ant dėžutės patupdykite drakoną (bus puiku, jei Jūsų drakonas nasruose laikys perlą).
Tokiu būdu į Jūsų namus, pinigines, banko sąskaitas drakonas pritrauks turtų.
Sėkmės taupant :).
Prisipažinsiu, dar neįsigijau nei stebuklingojo drakono, nei dėžutės pinigams...
Vis per savo išsiblaškymą, milijoną nebaigtų ir jau naujai suplanuotų darbų...
Bet ta proga, kad šiandien - kinų Naujieji Metai - visus vaišinu kakaviniu Linco pyragu.


Atėjusiu iš Vokietijos.
Kiek žinoma, buvo kepamas jau Viduramžiais panašaus tipo kepinys, pridedant skaldytų lazdyno riešutų, avies lajaus (sviestas buvo prabanga) ir žinoma, daug daug tirštos uogienės.
Šis receptas, kurį suradau vienoje iš BURDA (pamenat, Nepriklausomybės pradžioj tokios, su daug nuotraukų buvo labai populiarios) receptų knygų, siūlo tešlon įberti kakavos.

Reikės:

250 g minkšto sviesto
100 g cukraus
1 kiaušinio
50 mg užpiltinės (tiks ir "trejos devynerios")
250 g mėgstamų riešutų (migdolų, lazdyno, anakardžių)
250 g miltų
1 V Š kakavos miltelių
1 A Š malto cinamono
1 pakelio vanilinio cukraus
1/2 A Š maltų gvazdikėlių
žiupsnelio druskos
1 A Š kepimo miltelių
500 ml uogienės (naudojau bruknių uogienę su obuoliais)
aptepimui
1 kiaušinio trynio
šlakelio vandens

Gaminimas:

Sviestą, cukrų, kiaušinį ir trauktinę mikseriu išlpakiau iki purios masės.
Subėriau miltus, smulkintus riešutus, kakavą, vanilinį cukrų ir maltus gvazdikėlius.
Viską išmaišiau mediniu šaukštu.
Masė pakankamai lipni.
Uždengiau indą ir 1 valandai palikau šaltai.
Apvalią kepimo skardą atsegamais šonais patepiau sviestu.
Sudėjau 2/3 tešlos masės.
Tešlą skardoje išlyginau, kad vienodai pasiskirstytų.
Pirštais apspaudžiau kraštelius.
Ant paruoštos tešlos sudėjau uogienę.
Išlyginau.
Ant miltais pabarstyto stalo likusią tešlą iškočiojau.
Išsipjoviau "lapelius'" ir jais apdėliojau pyrago viršų.
Kiaušinio trynį sumaišiau su vandeniu, išplakiau ir plakiniu aptepiau pyrago kraštus ir papuošimus.
Kepiau 180 laipsnių orkaitėje 45 minutes.


Ataušinkite, kitaip sunkiai pjaustysis ir trupės.
SKANAUS!


P.S. nuo turimos uogienės priklausys Jūsų pyrago saldumas.
Mano turima bruknių uogienė nebuvo labai saldi, tad ir pyragas iškepė saikingai saldus ;)

2 komentarai:

  1. Mindaugai, skonis riešutų su švelniu preskonių dvelksmu ir lengva salduma :) Labai tinkantis prie puodelio žalios ar vaisinės arbatos :)
    Va taip :)

    AtsakytiPanaikinti