Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2011 m. gruodžio 26 d., pirmadienis

Kalėdos: Paprastai ir tradiciškai - kepta antis, marinuota šampane

Kalėdų Senis guminiais batais nuklampsėjo per balas...
Gerai jam - darbai nudirbti, dovanų maišas tuščias.
Elniams šįmet poilsis...
Sniego nė su žiburiu nerastum...
Ir dabar už lango monotoniškai ir visai ne šventiškai kapsena lietus.
Kap... kap... kap...
Mes dar švenčiam :)
Namai kvepia lupamais mandarinais, kepta antimi ir meduoliais :)
Visada Kalėdoms kepu kokį nors paukštį.
Šiais metais atėjo eilė ančiai.
Marinuotai šampane, apteptai medumi ir prikimštai brendyje mirkytų slyvų su citrinų skiltelėmis.
Mmmm...

 
Reikės:

2 - 2,5 kg šviežios anties
marinatui:
1 A Š malto cinamono
1 A Š maltų gvazdikėlių
1 A Š grūstų juodųjų pipirų
4 skiltelių česnako
2 V Š druskos
1/2 citrinos sulčių
2 V Š saulėgrąžų aliejaus
1 butelio sauso putojančio vyno
įdarui:
100 g rūkytų slyvų
2 citrinos
1 stiklinė brendžio
 aptepimui:
2 V Š medaus
2 V Š balzaminio acto

 
 Gaminimas:

Iš malto cinamono, gvazdikėlių, pipirų, išspaustų česnako skiltelių, druskos, citrinos sulčių pagaminau marinatą.
Juo kruopščiai ištepiau nuplautą ir nusausintą antį.
Palikau 1 valandai, kad marinatas įsigertų.
Po valandos antį dėjau į gilų dubenį ir užpyliau putojančiu vynu.
Išnešiau šaltai ir palikau marinuotis parai, kaskart antį apvartydama.
Kol antis marinavosi, slyvas užpyliau stikline brendžio ir taip pat palikau parai mirkti.
Matinuotą antį prikimšau brendyje mirkytų slyvų ir skiltelėmis supjaustytų citrinų.
Dėjau į riebalais išteptą skardą paruoštą antį ir kepiau 200 laipsnių orkaitėje 1 valandą.
Po valandos antį ištraukiau ir aptepiau tirpinto medaus ir balzaminio acto mišiniu.
Toliau kepiau dar 1,5 valandos kas 20 minučių temperatūrą kaitaliodama nuo 200 iki 150 laipsnių, antį vis apšlakstydama kepimo metu išsiskyrusiomis sultimis.
Tokiu būdu iškepusi antis būna sultinga, o jos oda- traški.
Garnyrui galima iškepti bulvių, perpjautų pusiau, pateptų alyvuogių aliejumi, apibarstųtų mėgstamomis prieskoninėmis žolėlėmis ir rupia jūros druska.
SKANAUS!


P.S. likučiai...

7 komentarai:

  1. Rūkytų slyvų radome PC "PRIZMA" Vilniuje :)
    Manau, galima naudoti ir džiovintas slyvas, tik jos kietesnės, ilgiau mirksta.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Superr!!!Su rūkytom slyvom dar ypač antis, skanumynas neeilinis!!!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Atrodo ir skamba tikrai puikiai, tiesiog be žodžių! Gražūs tavo įrašai, Kristina, tik pasigendu receptų šaltinių :) Su šventėmis!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Miela Aušra, jei nėra nuorodos, vadinasi, jos ir nėra...
    O jei patinkantį receptą savaip pakoreguoju - nuorodą dėti jau irgi netikslinga...
    Šis anties receptas buvo žurnale "Žmonės" kepiau kiek kitaip ir kitoj temperatūroj.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Manyčiau, kad jei receptas nėra pačios sukurtas, šaltinį, iš kur pasigavai pačią idėją, gerbiant autorių, kuris juo dalijasi, visuomet reiktų nurodyti (nors ir su savais pakeitimais), nebent pasimetė. Antraip išeina, kad, pvz., tų pačių gardžių vokiškų ar švediškų meduolių receptą sugalvojai ir pavadinai taip pati :) Kyla klausimas, o kodėl vokiški? O kodėl prancūziška duona? Kažkas gali ir turi teisę supykti...
    Aš čia jokiu būdu nepiktai, jei ką, o draugiškai :) Visuomet turi teisę daryti taip, kaip tau atrodo. Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti