Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2011 m. gruodžio 5 d., pirmadienis

Vokiški meduoliai

Toliau ruošiu Kalėdinius skanėstus.
Kepu, glazūruoju ir dedu į spalvingas dėžutes, maišelius.
Reikia viską suslėpti, kad liktų neišragauti :)
Meduoliai...
Kokių tik jų nebūna...
Prieskoniniai, pipiriukais pagardinti, o juos kramsnojant reikia užsigerti dideliu gurkšniu saldžios arbatos arba  vyno.
Švelnaus skonio, migdoliniai, kurių vis norisi ir norisi.
Man pačiai skaniausi minkšti, tiesiog tirpstantys burnoje.
Šiam kartui - prieskoniais kvepiantys, riešutais pagardinti, šokoladu aplieti vokiški lebkuchen meduoliai  iš Niurnbergo :)


20 meduolių (skaičius priklausys nuo meduolių dydžio) reikės:
tešlai 200 ml medaus
85 g sviesto
250 g miltų
100 g maltų migdolų
1 arbatinio šaukštelio malto imbiero
1 arbatinio šaukštelio malto cinamono
1/3 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
1/3 arbatinio šaukštelio tarkuoto muskato riešuto
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
nutarkuotos 1 citrinos žievelės
šokoladiniam glajui 200 g juodojo šokolado
3 arbatinių šaukštelių saulėgrąžų aliejaus

Gaminimas:

Dubenyje sumaišiau persijotus miltus, prieskonius, kepimo miltelius ir smulkiai tarkuotą citrinos žievelę.
Karščiui atspariame inde ištirpdžiau sviestą ir medų, kol pasidarė vientisa masė.
Medaus - sviesto masę supyliau į miltų mišinį.
Viską išmaišiau..
Tešla turi būti minkšta ir šiek tiek lipni.
Dubenį uždengiau ir padėjau šaltai parai (galima ir ilgiau - meduoliai nuo to bus tik kvapnesni).
Iš atšaldytos tešlos dariau maždaug 3 cm pločio rutuliukus, per vidurį lengvai paspausdama.
Sudėjau į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Kepiau 180 laipsnių orkaitėje 15 minučių.


Atvėsinau perkėlus ant grotelių.
Kol meduoliai vėso, pasigaminau glajų.
Dubenėlin subėriau trupintą šokoladą ir supyliau aliejų.
Viską kaitinau kitam inde, pripiltam vandens.
Šokoladui ištirpus dar kart išmaišiau ir nukėlus nuo ugnies palikau, kol ataušo iki kambario temperatūros.
Per ilgai laukti nereikėtų, nes masė pradės stingti.
Atvėsusių meduolių viršų pamerkiau į glajų ir išdėliojau ant grotelių, kad glajus sustingtų.
Receptas nusižiūrėtas iš žurnalo "Virtuvė"
SKANAUS!

6 komentarai:

  1. taip ir pakvipo Kaledom!! labai grazus meduoliukai; is kur tu tiek visokiu "importiniu" receptu trauki?

    AtsakytiPanaikinti
  2. :) Aušrele, turiu begalę knygų, pilnų receptų :) Kartkartėm "palandžioju" interneto platybėse :) Ir atsiranda idėjų :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai gardžiai atrodo :) o šie meduoliai tokie prie kietesnių ar minkštesni?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ką tik iškepą būna minkšti, paskui sukietėja, bet vis tiek būna labai skanūs :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai skanūs meduoliai. Truputėlį ilgiau pabrandinau (gal porą savaičių) ir tik po to apliejau šokoladu. tapo minkštesni ir puikūs. Ačiū, Kristina, už receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū, Aušra, kad išbandei ir kad patiko.
    Aš iškepiau, apliejau šokoladu ir jie iki Kalėdų neišbuvo...
    Jau kitą rytą mano šeimyna sukramsnojo ;)

    AtsakytiPanaikinti