Už lango vėl visu pajėgumu savo stebuklingą šokį šoka Žiemos Karalienė, aplinkui viskas balta balta...
Išėjus laukan ilgesnius pasivaikščiojimus trumpina nosį ir žandus įkyriai gnaibantis šaltis.
Grižus mano norisi puodelio kvapnios, garuojančios žolelių arbatos ir... didelio gabalo skanaus pyrago:).
Šaltuoju metų laiku mano organizmas tiesiog reikalauja ko nors saldaus ir skanaus. Galbūt taip kompensuoja saulės nebuvimą?
Kada šaldytuve guli keli šimtai gramų varškės, vienas kitas kiaušinis laukia būti suvalgytas ir dar šis bei tas saldaus (uogienė, šaldytos uogos), jau galima kepti pyragą. Aš siūlau visai neriebų - tokį labai mergaitiškąąą, labai derantį prie kavos ar arbatos puodelio:)
Reikės (tešlai):
100 g sviesto
350 g miltų
100 g cukraus
1 A Š kepimo miltelių
1 A Š prieskonių mišinio meduoliams
1 A Š malto cinamono
1 V Š medaus
1 V Š grietinės
1 kiaušinis
Varškės masei :
250 g liesos varškės
250 g 12 % grietinėlės
2 kiaušiniai4 V Š cukraus
1 V Š krakmolo
3 V Š cukruje konservuotų svarainių riekelių
Neskystos uogienės aptepimui, arba šaldytų uogų.
Gaminimas :
Tešlą ruošiu taip: į dubenį sudedu kubeliais pjaustytą sviestą, pilu miltus.
Visą šią masę sugnaibau rankomis, kad pasidarytų smulkūs trupiniai.
Suberiu cukrų, kepimo miltelius, prieskonių mišinį ir cinamoną. Išmaišau.
Jei medus kietas, pašildau, kol ištirpsta. Palieku trumpam pravėsti, tada supilu grietinę, su plaktu kiaušiniu.
Gautą masę pilu į miltų - svesto mišinį
Minkau, kol pasidaro vientisa, minkšta, bet prie rankų nelimpanti tešla.
Suvynioju į maistinę plėvelę ir padedu šaltai bent pusvalandžiui.
Kol tešla "šąla", orkaitę įkaitinu iki 180 laipsnių.
Tešlą iškočioju 1 cm. storio ir dedu ant turimos skardos dugno. Subadau šalute, kad kepant neatsirastų oro burbulų.
Kepu apie 10 minučių.
Ruošiu varškės masę - varškę sutrinu su grietine.
Kiaušinius išplaku su cukrumi iki grietinėlės tirštumo.
Dedu šaukštą krakmolo. Į varškės masę įmaišau plaktus kiaušinius. Pasidaro toks švelnus varškės kremas.
Paplotis jau iškepė. Ataušinu. Ant papločio dedu svarainius, išlyginu. Supilu varškės kremą ir pašaunu į 180 laipsnių karščio orkaitę.
Kepti reikia apie 45 minutes.
Orkaitės tuo metu geriau nedarinėti:)
Kepant pyrago viršus išsipučia, pakyla. Po 45 minučių reikėtų patikrinti, ar jau iškepė. Neturi būti skystas, tik lengvai liulantis.
Ištraukiu ir palieku atvėsti.
Aptepu turima uogiene.
Jei turite šaldytų uogų - puikumėlis!
300 g uogų pilame į puodą, beriame 2 V Š cukraus (kad nebūtų labai saldu) ir ant silpnos ugnies paverdame, kol uogienė pradės burbuliuoti. Nereikia uogų visiškai išvirti, tegul lieka truputį "žalios".
Ir viskas - pravėsusias virtas uogas pilame ant iškepto ir jau spėjusio atšalti pyrago paviršiaus, dailiai išlyginame ir palaukiame dar 5 minutėlių, kad viskas visiškai atauštų.
SKANAUS!
P.S receptą radau Beatos knygoje, bet tik jį savaip patobulinau:)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą