Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2011 m. vasario 20 d., sekmadienis

Duona su šalavijais ir moliūgų sėklomis

Retai pas mus kvepėdavo ragaišis,
Retai nuo pečiaus dvelkė šiluma.
Todėl, kol duoną, būdavo, užmaišius
Į pečių malkas kraudavo mama, -
Tai mus, mažus, klupdydavo ant lovos.

Duonelė, ji sakydavo, šventa!
Ne veltui, pirmą kepalą pašovus,
Žegnodavo jį drebančia ranka.
O kai lig soties duonos prižiaumoji,
Tai ir į aslą nukrenta pluta.

Pamatęs tėvas šaukštu užsimoja:
 - Pakelk, sūnau, duonelę! Ji - šventa! 
                           Justinas Marcinkevičius

Abejoju, ar reikia dar kur nors ieškoti geresnės maldos duonai...
Tai pačiai, kasdienei, visų mūsų valgomai duonai...
Šį kartą kepiau duonelę su šalavijų lapais ir moliūgų sėklomis. Prisiminiau duonos, keptos ant ajerų lapų kvapą, bet... žiema dabar, ajerų lapų nėr...
Turėjau džiovintų šalavijų lapelių. Puikiai derėjo šalavijų aštrus kvapas ir švelnios moliūgų sėklos.

Reikės: raugui

300 ml (40 laipsnių) vandens
130 g ruginių miltų
2 A Š cukraus
20 g mielių
duonai:
600 g ruginių miltų
200 ml šilto vandens
50 ml aliejaus
2 A Š druskos
sauja moliūgų sėklų
6 lapai  džiovinto šalavijo
jūros druskos

Gaminimas :

Šiltame vandenyje ištirpinau cukrų ir trupintas mieles.
Supyliau miltus ir viską palikau šiltai 2 paroms rūgti.
Į išrūgusį raugą įpyliau 200 ml šilto vandens, subėriau druską, moliūgų sėklas, supyliau aliejų.
Maišydama supyliau miltus.
Tešla turi būti šiek tiek lipni.
Kad gerai iškiltų, reikia rankomis minkyti apie pusvalandį.
Išminkytą tešlą padėjau šiltai, kad pakiltų 3 kartus.
Pakilusią tešlą vėl perminkiau ir suformavusi apvalų rutulį dėjau į skardą, pateptą aliejumi ir kur išdėlioti šalavijų lapai.
Duonelės viršų apibarsčiau moliūgų sėklomis ir rupia jūros druska.
Palikau, kad tešla vėl pakiltų.
Pakilusią kepiau 175 laipsnių orkaitėje 45 minutes.
Ataušti palikau skardoje, uždengtą šlapiu rankšliosčiu.
SKANAUS !

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą