Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2011 m. vasario 10 d., ketvirtadienis

Naminė duona su linų sėmenimis

Kaip tyčia, nelauktai ir netikėtai, arba tiesiog gyvenimiškai paprastai - namuose baigėsi duona...
Į parduotuvę eiti neleido tingulys, užvaldęs visą kūną ir  visas mintis...
Liko paprastas sprendimas - surinkti turimus produktus ir išsikepti naminės, šiltos, purios ir kvepiančios duonos.
Nesukau galvos dėl jokio įmantraus, neišbandyto recepto, nes, tiesą pasakius, nebuvo tam net laiko. Ir jokio "mandro" recepto nebuvau nužiūrėjus. Artėjo vakarienės metas - alkani dideli pilvai ir maži pilvukai laukė maisto...
Paprasta, kukli duonelė su linų sėmenimis. Skaniausia ji man - dar šilta su sviesto gabalėliu...

Reikės :

2  A Š cukraus
250 ml šilto vandens
25 g mielių
1 A Š druskos
200 g  kvietinių miltų
200 g ruginių miltų
4 V Š aliejaus
2 V Š linų sėmenų

Gaminimas :

Į dubenį supyliau šiltą vandenį, jame ištirpinau cukrų ir subėriau trupintas mieles.
Leidau mielėms ištirpti.
Į gautą skystį supyliau aliejų, persijotus miltus su druska maišytus, linų sėmenis.
Tešla atrodė lipni, bet paminkius 20 minučių jau nebelipo prie rankų.
Išminkytą tešlą dėjau atgal į dubenį, uždengiau drėgnu rankšluosčiu ir palikau, kad partigubėtų.
Kepimo formą patepiau riebalais. Pakilusią tešlą dar kartą paminkiau rankose ir užlenkiau jos kraštus į apačią, kad pasidarytų apvalus rutulys.
Duonelę dėjau skardon, viršų apibarsčiau miltais.
Palikau pakilti dviguvai.
Tešlai pakilus, dėjau į iki 220 įkaitintą orkaitę. Orkaitės dugne padėjau dubenį su vandeniu.
Kepiau 15 min, kol duonos viršus gražiai parudo.
Sumažinau temperatūrą iki 170  laipsnių, duoną uždelgiau folija ir palikau kepti 30 min.
Iškepusią duoną išėmiau ir uždengusi rankšluosčiu palikau "pailsėti" 15 minučių.
SKANAUS! 

2 komentarai:

  1. Duona iš ties atrodo skaniai, bet norėjau paklausti, ar teko kepti duoną su raugu? Labai daug sėklyčių..

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip taip, kepiau ir su raugu buoną, bet iškepta neatrodė labai fotogeniškai - receptų nuotraukų ir nėra...
    Nežinau, nepakildavo ji man taip, kad butu puri.
    Tiesiog būdavo tokia "sveikuoliška", plona.
    Gal todėl, kad dėjau džiovintus vaisius, skaldytus grūdus.
    Gal...
    Nebekepus tokios duonelės

    AtsakytiPanaikinti