Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2011 m. spalio 28 d., penktadienis

Bobų vasara




Jau kelinta diena iš eilės, kaip saulė žeme ridinėja.
Rytais skruostus kutenantis šaltukas dieną išgaruoja kaip rūkas...
Kaip Jums tai patinka?
Juk pati tikriausia, tiesa, kiek pavėlavusi, BOBŲ VASARA ;)
Aš jaučiuosi 9 danguj, kada saulės spinduliai šmirinėja mano svetainės langais, nešdami malonią šilumą ir šviesą.
Vėl mažutis vasaros prisiminimas, nes radiatoriai "užsukti", kambary šilta ir nereikia "apsitutulojus" sėdėt :).
Kad jau tokios gražios dienos, toks spalvingas ruduo, nors va, Aušrelė vaikai-vanile.blogspot.com sakė, kad pas juos, Ithacoje(JAV) jau pasirodė pirmasisi sniegas... o prieš akis ilgasis savaitgalis, nepraleiskit progos pabraidyt po šiugždančius, ryškiausiomis spalvomis nuspalvintus lapus :)
Vaikystėj taip darydavau, o ir dabar negaliu praeiti ramiai , jei matau, kad kur parke ar pievj daug daug prikritusių lapų.
Būtinai pabraidau - širdis atsigauna :)
Linku Jums visiemas, mielieji, gražaus, spalvingo rudens, prasmingo ilgojo savaitgalio, gerų minčių prisimenant išėjusius artimuosius ir nuotaikingo taip vis populiarėjančio Helloween'o vakarėlio :)
Aš šiandien šeimynai kepiau duoną.
Mielai receptu dalinuosi su Jumis visais :)


Reikės:

250 ml šilto vandens
1 v.š. cukraus
1 žiupsnelio druskos
15 g šviežių mielių
2 stiklinių kvietinių miltų
1 stiklinės kviečių gemalų
0,5 stiklinės lydyto sviesto
1 v.š. sezamo sėklų
šlakelio pieno

Gaminimas:

Į dubenį supyliau šiltą vandenį, suptrupinau mieles, įbėriau cukrų.
Viską išmaišiau ir palikau 20 min.
Į užraugtas mieles subėriau kviečių gemalus, su druska sumaišytus sijotus miltus.
Supyliau išlydytą sviestą.
Užminkiau tešlą.
Minkiau apie pusvalandį, kol tešla pasidarė tąsi ir nebelipo nei prie indo, nei prie rankų.
Uždengiau ir palikau pakilti. Tūris turi padvigubėti.
Kepimo skardą patepiau sviestu.
Pakilusią tešlą perminkau ant miltais pabarstyto paviršiaus.
Suformavau apvalų kepaliuką, įdėjau į kepimo skardą.
Duonelės viršų patepiau pienu ir apibarsčiau sezamo sėklomis.
Orkaitės apačioje pastačiau dubenėlį su vandeniu, kad kepdama duona neišsausėtų.
Kepiau 200 laipsnių orkaitėje 15 min.
Vėliau kaitrą sumažinau iki 180 laipsnių ir dar kepiau 30 min. skardą uždengusi folijos lapu.
Iškepusią duonelę palikau atvėsti.
Skaniausia ji man su pienu užpiltomis braškėmis vasarą ir dar šiltutė su gabalėliu sviesto orams atvėsus  :).

SKANAUS!

3 komentarai:

  1. Kokios mielos nuotraukos! ir tavo duonele labai skani atrodo; toks rudeniskas siltas irasas;

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aušrele, ačiū :)
    Nuotrauka ne šviežia...
    Tiesiog man tas receptas labai paprastas, bet duonelė iškepa skani.
    Dažnai saviškiams tokią kepu.
    Tai va, nuotrauka daryta gegužę, duonelė kepta šiandien vėl :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tos trys nuotraukos iš Verkių parko :)

    AtsakytiPanaikinti