Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2011 m. gruodžio 19 d., pirmadienis

Kūčiukai

Šiais metais kūčiukus kepiau iki Kūčių likus riebiai savaitei.
Tiesiog taip jau išėjo.
Vaikystėj močiutė juos kepdavo likus dienai iki Kūčių arba Kūčių rytą.
Prisimenu kaip dabar, atsibudus namai kvepėdavo agonomis ir kątik iš krosnies ištrauktomis blėkutėmis, pilnomis mažų, geltonšonių kūčiukų.
Receptas vienintelis, ir nekeičiamas, nes kūčiukai tikrai būna labai traškūs, truputį salstelėję ir kvepiantys aguonomis.


Reikės (pagaminsit apie 1/2 kilogramo kūčiukų):

500 gramų miltų
200 mililitrų šilto vandens
1 valgomojo šaukšto aguonų
10 gramų šviežių mielių
1 valgomojo šaukšto cukraus
žiupsnelio druskos
2 valgomųjų šaukštų aliejaus

Gaminimas.

Mieles ištirpinau šiltame vandenyje su cukrumi.
Į išsijotus miltus subėriau druską ir aguonas.
Supyliau aliejų ir ištirpintas mieles.
Užminkiau tešlą.
Paminkiau apie 10 minučių, kol tešla pasidarė vientisa ir nelipni.
Palikau šiltai, kad pakiltų (apie 1valandą).
Iš pakilusios tešlos dariau piršto storio volelius ir supjausčiau nedideliais, vienodo dydžio gabalėliais.
Subėriau į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Kepiau 180 laipsnių orkaitėje, kol kūčiukai gražiai pagelto.
P.S. tešlą iškočiojau tiesiog į delnus įsidėjus jos gabalėlį ir voliojant kaip kirminą ;)
Tada voleliai būna lygūs ir vienodo storio.


SKANAUS!

4 komentarai:

  1. Kokios skanios nuotraukos! kaip čia jauku ir gražu, aš gaila, nespėju sudėti visų šventiškų receptų pas save...bet už tai spėju pasižvalgyti ir pasigėrėti pas kitus šaunius bloger'ius!!! :)
    Linksmų artėjančių!!! :))))))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Reda,
    Labai Tau ačiū už gerą žodį.
    Visada malonu išgirsti iš žmogaus, kurio tinklaraštis ir man be galo mielas ir yra ko iš Tavęs pasimokyti.
    Gražių, truputį snieguotų, sočių ir pozityviai nuotaikingų švenčių :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. o ka darai, kad saldesni butu :) nes man atrodo mieles visa cukru suvalgo,jei daugaiu idedu...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mielių juk galima mažiau dėti arba cukraus žiupsnelį kitą mestelėti ;)
    Kūčiukus mes su aguonų pienu valgom, kuris būna saldus.
    Tai saldžių kūčiukų ir nereikia :)

    AtsakytiPanaikinti