Virtuvės Fėjos

Virtuvės Fėjos

2011 m. kovo 6 d., sekmadienis

Sudie Kazimierinėms su Kaziuko muge. Laukiam Užgavėnių

 
 
Besispardančios žiemos kerštas išguldė ant menčių visą mano šeimą...
Jau daugiau kaip savaitė sąžiningai dirbu slaugyte.
Aplink vien vaistų buteliukai, tabletės, tepalai, inhaliatoriaus nuolatinis ir nesustojantis birbimas, persipinantis su nosių šnypštimu...
Ech tos slogos, gripai ir visi kiti niekai, jaukiantys planus ir darbus.
Susiplanavau, kad eisiu į Kaziuko mugę. Man, kaip ir daugeliui mūsų, reikėjo šį bei tą nusipirkti, norėjosi ir akis paganyti, naujų idėjų pasisemti ir galiausiai - iš namų ištrūkti ;).
Vakar nepavyko, šiandien - irgi... Taip ir "nuplaukė" Kaziukas.
Guodžiu save mintimi ir viltim, kad Užgavėnes jau visi galėsim švęsti "iš širdies" ir be ligų. Užtenka tai žiemai karaliauti ir nagus bei ragus rodyti. O šiemet tai ypatingai.
Su kuo Jums asocijuojasi Užgavėnės? Man - su persirengėliais, Lašininio ir Kanapinio kova, šiupiniais su kelių rūšių mėsa bei su nepamainoma galybe įvairių blynų.
Asmeniškai man patys skaniausi - mieliniai. Apvalučiai, purūs, kvapnūs, šilti ir primenantys Saulę.
Pasirodo, Užgavėnių blynai ir būdavo siejami su Saule. Karšti, apvalūs ir riebūs, kad šią dieną prisivalgius, alkis nekankintų visą Gavėnią iki Velykų.
 
 
Mano ligoniai mėsos jau atsisako,  bandelės, pyragaičiai irgi pasidarė "neskanūs", įsigudrinau kasdien iškepti vis kitokių blynų. Man tai geras startas Užgavėnėms, nors, kaip minėjau, esu storesnių, riebesnių blynų mėgėja ir gerbėja, bet šiandien -
Plonučiai aguoniniai lietiniai su maskarponės ir abrikosų įdaru

Reikės tešlai:

2 stiklinių miltų
3 kiaušinių
250 ml pieno
125 ml vandens
2 V Š aliejaus
2 V Š cukraus
žiupsnelio druskos
4 V Š aguonų
įdarui:
200 g maskarponės sūrio
1 pakelio vanilinio cukraus
250 g konservuotų abrikosų
1 apelsino žievelės
uogienės

Gaminimas:

Kiaušinius išplakiau su pienu ir vandeniu.
Subėriau cukrų ir druską, supyliau aliejų.
Maišydama įsijojau miltus.
Aguonas pakepinau sausoje keptuvėje ir subėriau į blynų tešlą.
Viską gerai išmaišiau ir atidėjau šalin.
Įdarui smulkiai supjausčiau konservuotus abrikosus.
Šakute išsukau maskarponės sūrį iki purumo.
Subėriau smulkintus vaisius ir vanilinį cukrų.
Dar kartą gerai išmaišiau.
Išsikepiau lietinius.
Ant kiekvieno blyno vidurio dėjau po šaukštą įdaro.
Blyną lenkiau pusiau ir suėmiau kraštus, kad pasidarytų krepšelis.
Apsukau atpjauta apelsino žievele ir prismeigiau mediniu smeigtuku, kad "neatsirištų".
Paskaninau raudonųjų serbentų uogiene.
 
 
SKANAUS!

1 komentaras: